De Kwestie: gans, duif en pony, lief of lekker?

UTRECHT/MAARSSEN - Een broodje gans, gebakken kraai of een hamburger van ponyvlees: dat is wat er op het menu staat in de Keuken van het Ongewenst Dier. Deze rondreizende voedseltent staat deze week in Utrecht met de filosofie: als deze dieren toch worden afgemaakt of afgeschoten, waarom dan niet opeten? In De Kwestie kijken we of deze mening in Utrecht en Maarssen wordt gedeeld.
De Keuken is een initiatief van Rob Hagenouw en Nicole Schatboom, die het vuur willen opstoken onder de maatschappelijke discussie over voedselverspilling en 'plaagdieren'.
Hagenouw zegt mensen aan het denken te willen zetten over al het vlees van (afgeschoten) dieren dat de verbandingsoven ingaat. Want overlastgevende ganzen worden vaak vergast en daarna weggegooid en dat terwijl Hagenouw er bijvoorbeeld broodjes warm vlees van kan maken. En waarom worden pony's die worden weggedaan naar het buitenland gebracht om daar opgegeten te worden in plaats van hier?
Een ander doel van de Keuken is een bredere discussie te starten over waarom dieren zo snel worden gezien als overlastgevend. Hagenouw: "Straks zeggen we van alle dieren dat ze vervelend zijn en vliegt er geen vogel meer rond. En dan gaan we ze missen."
Tenslotte geeft Nicole Schatboom met een twinkeling in haar ogen toe dat zij als kok de uitdaging van al dat aparte ganzen-, paarden-, kraaien- en duivenvlees ook wel erg kan waarderen: "Het is altijd weer interessant om te zien wat je van zo'n dier kan maken."
Deze week dus een smakelijk onderwerp in de uitzending. De Kwestie wordt elke vrijdag uitgezonden op RTV Utrecht en is nu al te zien bij dit bericht.

De Kwestie: gans, duif en pony, lief of lekker?