Instellingen

Klagen over windmolens? "Ze zullen er toch moeten komen"

VIANEN - Of omwonenden het nu leuk vinden of niet: er zullen de komende jaren meer windmolens in de provincie Utrecht gebouwd moeten worden. Zoals in Vianen, waar de hijswerkzaamheden voor drie 165 meter hoge turbines in windpark Autena inmiddels zijn gestart.
Op dit moment zijn er twaalf windmolens in de provincie Utrecht, de drie windmolens in Vianen nog niet meegerekend. Samen zijn ze goed voor 25 megawatt aan vermogen. Een schijntje bij de doelstelling (65,5 MW) die het Rijk met de provincie Utrecht voor 2020 heeft afgesproken. Landelijk moet er 6.000 megawatt aan vermogen gerealiseerd worden.
"We hebben in Utrecht een kleine opgave: provincies als Zuid-Holland, Flevoland en Zeeland hebben het veel zwaarder. Toch lopen we juist het meest achter: we zijn nog niet op de helft", vertelt Ieke Benschop van Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). "Als we volledig klimaatneutraal energie willen produceren, wat de provincie in 2040 wil realiseren, moeten er zeker honderden windmolens in de provincie bij komen."

OPSTAND

Dat schrikt af. Bewoners komen vaak in opstand wanneer duidelijk wordt dat de gemeente plannen heeft om windturbines te bouwen. Het staat ook wel bekend als het zogenaamde Not in my backyard (NIMBY)- effect. Want mensen willen best een schoner klimaat, maar niet ten koste van hun eigen uitzicht of de waarde van hun woning.
Inwoners van Hagestein kwamen (tevergeefs) in opstand tegen windpark Autena. Veel mensen ondertekenden een petitie tegen de bouw van windmolens in polder Rijnenburg tussen Utrecht en Niewegein en in Houten was zelfs sprake van een 'windmolendossier', met eindeloze discussies tussen inwoners en gemeente.

KLIMAATVERANDERING

Benschop begrijpt die bezwaren van bewoners wel. "Ze maken zich zorgen om hun woningwaarde, geluidsoverlast, het landschap en bijvoorbeeld de schade voor vogels en vleermuizen."
Ondanks die zorgen, zullen 'we' wel moéten, benadrukt Benschop. "Er zullen concessies gedaan moeten worden. Natuurlijk zijn een mooi landschap en vogels belangrijk, maar klimaatverandering heeft veel grotere effecten op diezelfde natuur."
Communicatie is daarin het belangrijkst, meent ze. "Een goed ingericht participatieproces is bij de komst van windmolens ontzettend belangrijk. Als je belanghebbenden vanaf het begin van de besluitvorming bij het proces betrekt, kunnen ze een beter gefundeerde mening vormen over het geheel."

OPBRENGST

Want uiteindelijk kunnen diezelfde windmolens ook positieve kanten voor inwoners opleveren. Ze kunnen bijvoorbeeld meedelen in de opbrengsten, zoals in Limburg gebeurt. Daar is met de opbrengst van windmolens glasvezel in de wijk aangelegd. "Een windmolen heeft een goed rendement: algauw 6 tot 7 procent", aldus Benschop.
Er zijn dan ook steeds vaker energiecorporaties: burgers die zich verenigd hebben om duurzaamheid te realiseren. Ook in Vianen is dat uiteindelijk het geval: een van de drie gebouwde windmolens wordt in eigen beheer geëxploiteerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.