Boze ondernemers bij tippelzone De Meern verenigen zich

UTRECHT/DE MEERN - Ondernemers van bedrijventerrein Oudenrijn in De Meern zijn boos op wethouder Everhardt. Die denkt dat een straat aan de rand van Oudenrijn geschikt is als nieuwe tippelzone. De ondernemers zijn het daar niet mee eens.
Vanavond organiseerde de gemeente een besloten vergadering met ondernemers. Op verzoek van één van hen was RTV Utrecht daarbij. Everhardt (D66) zag zich geconfronteerd met vijfentwintig verongelijkte ondernemers, tijdens het gesprek liepen de gemoederen soms hoog op. De ondernemers voelen zich overvallen door de plannen. Ook zijn ze niet blij dat ze hun bezwaren al binnen vier weken kenbaar zouden moeten maken, ze zeggen meer tijd nodig te hebben.

IMAGO

Volgens de bedrijfseigenaren is het Oudenrijn een van de mooiste terreinen van de regio. Dat was ook de bedoeling van de gemeente, het moest een luxe uitstraling krijgen. Met de komst van de tippelzone gaat dat imago in één klap verloren, denken de zakenlieden. En daarmee daalt de waarde van hun pand en hun onderneming. Daarnaast zijn ze bang dat de omzet zal inzakken.
Sommige bedrijven vrezen dat ze exclusieve contracten met leveranciers verliezen als er een tippelzone komt. Die leveranciers zouden niet geassocieerd willen worden met prostitutie. De ondernemers geven aan dat ze de schade zullen verhalen op de gemeente, maar ze hopen dat het zo ver niet komt en dat de gemeente afziet van haar plan. Een enkeling zei dat de schade in de tientallen miljoenen kan lopen. Hij vindt dat niet in verhouding staan tot de belangen van zestig prostituees die van de tippelzone gebruik maken.
Enkele ondernemers zeiden ook bang te zijn voor de veiligheid in het gebied. De tippelzone zou tussen het bedrijventerrein en een park moeten komen. Veel werknemers gaan na het werk sporten in dat park. In de toekomst zouden ze dan de tippelzone moet kruisen. En dat lijkt veel werknemers niet aangenaam, zo melden hun werkgevers.

SCHADECLAIM

Een bizar detail werd bekend toen tijdens de vergadering een man het woord nam en vertelde dat hij de grond waar de tippelzone moet komen gekocht heeft van de gemeente. Wethouder Everhardt bevestigde dat, maar zei dat de gemeente overweegt om de grond niet te leveren. Dat zou dan wel een fikse schadeclaim tot gevolg hebben. Daarnaast loopt de gemeente inkomsten uit de grondopbrengst mis, ter waarde van 7 miljoen euro.
Na de bijeenkomst met de wethouder besloten de ondernemers zich te organiseren, zij overwegen juridische stappen, maar bereiden ook acties voor om hun standpunt duidelijk te maken.
Voor het eind van het jaar maakt Everhardt een keuze tussen de twee locaties die hij nu nog op het oog heeft. Naast de Boteyken in De Meern is dat de Elektronweg op Lage Weide. Uiteindelijk maakt de Utrechtse gemeenteraad een keuze of de tippelzone wordt verplaatst. Die nieuwe zone moet open in januari 2020.

"Op het moment dat naar het bedrijventerrein wil, moet je langs de afwerkplekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.