"Kijken naar kunst heeft positieve invloed op dementerenden"

UTRECHT - Het Centraal Museum in Utrecht organiseert vanavond een bijeenkomst voor het Alzheimercafé in Leusden over het programma 'Onvergetelijk Centraal', een project waarbij mensen met de ziekte van Alzheimer en hun mantelzorger worden rondgeleid door een museum.
"De focus bij deze rondleidingen ligt daarbij helemaal niet op de ziekte van Alzheimer, maar op het beleven van een bijzondere middag", vertelt educatiemedewerker Eveline Reeskamp van het museum.
De rondleidingen hebben een interactief karakter. "Je zit met stoeltjes om zo'n kunstwerk heen en de museumdocent gaat met je in gesprek. Die vraagt bijvoorbeeld: wat zie je precies? Welk gevoel krijg je daarbij? Waar doet het kunstwerk je aan denken? Dus het gaat soms over herinneringen of over kleuren, dus het gaat om het samen kijken."

POSITIEVE INVLOED

Volgens Reeskamp zijn mensen met dementie gebaat bij het kijken naar kunst. "Het blijkt dat dit samen praten een positieve invloed heeft op het zelfvertrouwen en de stemming van iemand met dementie. Het kan mensen echt helpen."
Onvergetelijk Centraal maakt deel uit van een landelijk project waar tien musea aan meedoen. De musea werken daarbij samen met de Vrije Universiteit Amsterdam, die wetenschappelijk onderzoek doet naar wat kunst betekent voor mensen met dementie.
De avond in Leusden wordt georganiseerd omdat het Alzheimercafé dit jaar twintig jaar bestaat. Mensen die de diagnose hebben gekregen, kunnen daar ervaringen uitwisselen over hun ziekte. De avond start om 19.00 uur en vindt plaats in Huis Heiligenberg. De toegang is gratis.

Eveline Reeskamp over het project 'Onvergetelijk Centraal'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.