Partijen vallen over geheim 'pizza-overleg' burgemeester Bolsius

AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort wil in een informeel gesprek met de elf fractievoorzitters verder praten over de kwestie Howick en Lili. Dit blijkt uit vertrouwelijke mails die in handen zijn van RTV Utrecht. In een zogenoemd informeel 'pizza-overleg' wil hij zijn persoonlijke dilemma's in deze zaak delen met de fractievoorzitters.
Maar daar zitten de SP, BPA, Groep el-Messaoudi en Actief in ieder geval niet op te wachten. De fractievoorzitters van deze partijen hebben inmiddels aangegeven dat ze niet informeel, in het geheim met een pizzaatje erbij, over deze gevoelige kwestie willen praten. Zij doen dat liever tijdens een openbaar debat in de gemeenteraad.
Bolsius kreeg veel kritiek op zijn rol bij de dreigende uitzetting van een Armeens gezin. Uiteindelijk werd alleen de moeder van Howick en Lili uitgezet. De burgemeester zou niet zichtbaar genoeg zijn geweest. Zo begrepen veel inwoners en raadsleden niet waarom de burgemeester niet meeliep tijdens een speciale tocht voor Howick en Lili.

PIZZA-OVERLEG

Uit onderlinge mails tussen alle Amersfoortse fractievoorzitters blijkt nu dat Bolsius graag nog over de kwestie door wil praten. Ondanks dat hij vorige week nog door het
ging. Dit wil hij alleen doen in een informele setting met alle fractievoorzitters.
Zo schrijft D66-fractievoorzitter Bart Huijdts: "In het fractievoorzittersoverleg voor de zomer spraken we af om in een informele setting elkaar (alle fractievoorzitters en burgemeester) met enige regelmaat te spreken: een zogenaamd benen-op-tafel of pizza-overleg. Dit naast het reguliere fractievoorzittersoverleg, waar de lopende zaken aan de orde komen. We bespraken toen ook dat het een veilige setting moet zijn zodat we in vertrouwen met elkaar kunnen praten, zeker als het gaat om gevoelige of persoonlijke zaken."
Verder schrijft Huijdts dat Bolsius heeft aangegeven dat hij het eerste pizza-overleg graag wil benutten om over de gebeurtenissen rondom de uitzetting te praten.

PROTEST

De uitnodiging voor een 'pizza-overleg' met als onderwerp de kwestie Howick en Lili valt niet bij alle partijen goed. Dat blijkt onder meer uit een mail van fractievoorzitter Roel Mulder van Actief. Ook die vertrouwelijke mail is in handen van RTV Utrecht.
Mulder schrijft: "Hier doen wij niet aan mee. Lucas heeft een stevige fout gemaakt rond de protesten tegen deze uitzetting waar hij onverkort zelf voor verantwoordelijk is (...) Gaarne zouden wij daarover een volwaardig debat voeren in de openbaarheid van de raad."
Volgens Mulder is er geen meerderheid in de raad voor een debat. "Maar dat maakt me nog niet bereid om dan maar in het geheim een vergadering hierover te gaan hebben of een monoloog over Lucas' motieven aan te horen; een debat en een monoloog waar we dan uiteraard weer niets uit mogen citeren en die ons daarmee medeverantwoordelijk maken. Als een pizza-overleg over deze kwestie moet gaan, doen wij niet mee."
Ook fractievoorzitter Youssef el-Messaoudi van de Groep el-Messaoudi heeft zich afgemeld voor het overleg: "Een fractievoorzittersoverleg mag niet een podium zijn voor de burgemeester waar hij zijn hart kan luchten over deze kwestie." Verder wil el-Messaoudi geen commentaar geven.
Fractievoorzitter Hans van Wegen van de BPA vindt dat je alleen in het openbaar mag vergaderen over zaken die het openbaar bestuur aangaan: "Dat is toch democratie? Bolsius heeft de grote broek aan van de dertiende stad van Nederland, dan moet je die verantwoordelijkheid ook nemen! Extra duiding moet hij gewoon in het openbaar geven".
De SP vindt het een achterkamertjesvoorstel. Volgens de partij moet Bolsius gewoon in het openbaar aangeven waar hij zo mee geworsteld heeft.

VOORSTANDERS

Niet alle partijen zijn tegen het 'pizza-overleg'. Fractievoorzitter Ben Stoelinga van Amersfoort2014 heeft op zich niet zoveel moeite met het voorstel van de burgemeester: "Reflectie is altijd goed. Ik heb er niets op tegen als Bolsius aan ons vraagt wat wij van zijn optreden vinden. Dat moet kunnen. Maar daarnaast moet er ook een openbaar debat plaatsvinden. Dat is nog niet gebeurd en staat ook nog niet op de planning."
Ook Louis de la Combé van de PvdA vindt het goed om de kwestie informeel te bespreken. "Dan kun je veel verder en persoonlijker gaan. Het soms goed om eerst even iemand recht in de ogen te kijken. Maar ik sluit niet uit dat er nog een openbaar debat komt. Wat mij betreft is dit overleg een soort voorportaal."
Ook de fractievoorzitters van GroenLinks, VVD, CDA en ChristenUnie zien geen bezwaar tegen het informele 'pizza-overleg' en hebben aangegeven dat ze aanwezig zijn. Simone Kennedy van de ChristenUnie noemt het zelfs 'heel goed' dat burgemeester Bolsius dit voorstelt.

BOLSIUS

"Ik loop absoluut nooit weg om verantwoording af te leggen, ook in deze zaak niet", laat Bolsius in een reactie weten. "Maar wat wij bedoelen met een informeel pizza-overleg is enkel sparren, reflecteren en terugkijken hoe iets is gelopen. Niet meer en niet minder." Volgens hem is het weleens verstandig om terug te kijken hoe zaken zijn gelopen.
Op de vraag of dit onderwerp niet juist besproken moet worden met de raad in een openbaar debat, zei hij dat het een het ander niet uitsluit. "Ook voor een debat loop ik niet weg."

Burgemeester Bolsius krijgt weer kritiek over de kwestie Howick en Lili.
Roel Mulder van Actief over het voorgestelde pizza-overleg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.