Instellingen

Relletje rond wethouder Zivkovic: "Niet oren afgesloten of lalala geroepen"

© D66 Stichtse Vecht
STICHTSE VECHT - Een relletje in Stichtse Vecht naar aanleiding van een commissievergadering afgelopen dinsdag. In een regionale krant stelt een inwoner van de gemeente dat de wethouder niet naar hem wilde luisteren tijdens de vergadering. Wethouder Franko Zivkovic-Laurenta zou daarop zijn vingers in zijn oren hebben gestoken en begon "lalala" te zingen. De wethouder spreekt alles tegen.
De ophef leidde vandaag tot een artikel op de website van GeenStijl, waarbij de redactie een Hitlersnor heeft gephotoshopt op het gezicht van de wethouder. "Dat is natuurlijk niet leuk. Niemand wil zo worden afgebeeld", reageert de wethouder. Wat het extra pijnlijk maakt is dat het hele verhaal volgens hem niet klopt. Reden voor de gemeente om vanmiddag een statement op de eigen website te plaatsen.

HONDENKENNEL

Dinsdag sprak de commissie onder meer over de komst van een hondenkennel naar Loenen, een onderwerp dat al jaren punt van discussie is in de gemeente. Enkele inwoners wilden de vergadering aangrijpen om in te spreken, maar dat bleek niet mogelijk.
In de regionale krant verscheen een dag later een artikel waarin een van de insprekers uit de doeken doet dat de wethouder geen behoefte had aan een ander geluid. "Hij stak demonstratief zijn vingers in zijn oren en begon te zingen."

BOOS

Als wij de inspreker een dag later spreken, zegt hij dat het artikel in de krant niet helemaal klopt. "Het was niet tijdens de commissievergadering, maar na afloop", zegt Hendrik Land. Hij vecht al jaren tegen de komst van een hondenkennel en was dinsdagavond ontevreden dat hem geen spreekrecht werd gegund.
Hij besloot na afloop van de vergadering de wethouder op te zoeken. "Ik heb hem gezegd dat ik papieren wilde zien. Ik wil onder meer notulen van collegevergaderingen hebben", zegt Land. Hij laat de wethouder weten dat als hij niet meewerkt, hij een beroep doet op de Wet openbaarheid bestuur (wob) om de stukken alsnog openbaar te krijgen.
Volgens Land reageerde de wethouder geïrriteerd op het verzoek. Maar als hem specifiek gevraagd wordt naar de vingers in de oren bij de wethouder, zegt Land: "Dat weet ik niet meer precies". Volgens Land zei de wethouder dat het niet uitkwam om vervolgens te zeggen: "Dit wil ik niet, dit gaan we niet doen, lala ik ga met deze mevrouw praten."

BEDREIGING

Wethouder Franko Zivkovic-Laurenta heeft een hele andere lezing. "Na de vergadering stond ik met iemand te praten toen een andere inwoner er ineens doorheen begon te schreeuwen. Er werd gezegd: we gaan u slopen als de kennel er komt."
Zivkovic is naar eigen zeggen nog aan het bijkomen van het dreigement, als twee mannen over zijn tafel leunen. "Ze wilden mondeling een wob-verzoek indienen. Ik heb gezegd: ik ben er nu even klaar mee. Mijn hoofd is vol. Dat is alles." De wethouder ontkent dat hij zijn vingers in zijn oren stak of dat hij "lalala" heeft gezongen. Wel erkent hij dat hij is weggelopen. "Ik sta altijd open voor een gesprek, maar dan wel op een normale toon", zegt Zivkovic.
Hij heeft besloten geen aangifte te doen tegen de persoon die zei hem te zullen slopen. "Dat is in de woede van dat moment gebeurd, dat kan gebeuren." Volgens de wethouder heeft hij de vrouw inmiddels gesproken en heeft zij ook aangegeven te balen van haar woorden en is daarmee de kous af. Het wob-verzoek van de andere twee inwoners wordt door de burgemeester opgepakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.