Winkeliers Zeist verbolgen om vernieuwde markt

ZEIST - Winkeliers aan de Markt in Zeist zijn boos. Het plein is opgeknapt en de marktkramen hebben een nieuwe plek gekregen, maar daardoor zouden de winkels op donderdag en zaterdag minder bezoekers trekken.
Het centrum van Zeist krijgt de aankomende tijd een metamorfose, het marktplein was één van de eerste projecten. De marktkramen staan sinds de verbouwing niet alleen veel dichter op de winkels, ze staan ook nog eens andersom. De winkeliers kijken daardoor tegen de achterkant van de kramen aan.

GEBAKKEN VIS

Akke Planthof is eigenaar van een woonwinkel aan de Markt. Sinds de verhuizing van de viskraam ruikt het in haar winkel naar zalm en makreel. "Als de geur van gebakken vis binnen komt drijven kun je maar één ding doen; de deur dichthouden. Dat voelt zo verkeerd."
Planthof is blij met de nieuwe uitstraling van het plein, maar minder met de opstelling van de markt. "Je wil graag zichtbaar zijn en deelnemen aan de markt, aan het winkelend publiek." Bovendien komen volgens de winkelier alle fietsers nu over het voetgangerspad voor haar winkel.

KRAAMVISITE

Jan van Diermen, de eigenaar van de viskraam, noemt de nieuwe situatie juist "superdeluxe". "We hebben geen drempels en trappen meer. Er zijn mooie banken gesitueerd zodat de mensen hier kunnen plaatsnemen, in het zonnetje." De klanten hebben volgens hem veel meer redenen om langer op de markt rond te hangen.
De gemeente is in gesprek met de winkeliers en de marktlieden om te zoeken naar een oplossing.

In de woonwinkel ruikt het naar zalm en makreel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.