Woerden heeft geheim wapen tegen winkelleegstand

WOERDEN/HOUTEN - Winkelleegstand is in veel plaatsen in onze provincie nog steeds een groot probleem. Maar in Woerden niet meer: bijna alle winkels in het stadshart zijn verhuurd aan ondernemers.
Mathijs van Tuijl haalt net het plastic van de ramen van een pand in de Rijnstraat. Morgen opent hij hier zijn nieuwe meubelzaak. ''We leven er echt naar toe, morgen knippen we samen met de burgemeester en onze dochters het lintje door en dan gaan de deuren open."

INTERMEDIAIR

Woerden heeft een geheim wapen in handen bij het aantrekken van winkeliers: Gerard Kremers. De intermediair werkt 40 uur per week aan de winkelleegstand in Woerden en met succes. "Ik drink gewoon een bakje koffie met de mensen en maak geen valse beloften. Het zit 'm in vertrouwen en dat heb ik nog nooit geschaad."
Kremers was zelf winkelier en had een positie in de gemeenteraad. Zo is hij de perfecte schakel geworden tussen ondernemer, makelaar en de politiek.

HOUTEN

In Houten kijken ze met jaloerse blikken naar de kaasstad. Leegstand op Het Rond en in winkelcentrum Castellum is al een jaren een probleem, weet fractievoorzitter Wouter van den Berg van de SGP. "Het zorgt voor een beeld van verloedering en dat is vervelend voor winkelend publiek en voor ondernemers die naast lege winkelpanden zitten."
Internetverkoop is een belangrijke reden van winkelleegstand in heel Nederland. Houten is daarin een uitschieter. Bijna nergens wordt zo veel online besteld als hier. ''Winkeliers moeten daar beter op inspelen. Als je nu bijvoorbeeld naar de website van Het Rond gaat, kun je er alleen vinden welke winkels er zitten en hun website aanklikken. Dat is iets anders dan een concurrerende internetstrategie bedenken. Juist daar is winst te behalen", zegt Van den Berg.
Hij vervolgt: "De gemeente Houten moet ook veel meer doen om de leegstand tegen te gaan. Niet achterover leunen, maar er een speerpunt van maken. In Woerden doen ze dat goed."

VERBINDENDE FACTOR

Ondertussen zet Mathijs de laatste decoraties op de planken van zijn nieuwe winkel. Volgens hem dankt hij de locatie in hartje Woerden aan intermediair Kremers. "Er is zo een verbindende factor tussen de betrokken partijen. Zijn netwerkt opent letterlijk en figuurlijk deuren."
Kremers wil Houten best helpen met de leegstand en daar heeft de Houtense fractievoorzitter Wouter van den Berg best oren naar. Hij vindt dat zijn gemeente meer kan doen tegen leegstand. De twee gaan binnenkort aan de koffie.

Winkelleegstand is geen probleem meer in Woerden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.