Westbroek volgt ballonvaarders

VEENENDAAL - Rond deze tijd zie je veel luchtballonnen langsvaren. Henk Westbroek vindt het een prachtig gezicht, maar vraagt zich af hoe veilig ballonvaren is.
Hij heeft een goede reden voor zijn twijfels. "Toen ik vijftien jaar geleden 50 werd, kreeg ik een ballonvaartvoucher. Ik durfde niet en gaf hem aan een van mijn allerbeste vrienden. Die gaat de lucht in en 10 meter van de grond gebeurde er iets met de wind waardoor die ballon naar beneden stortte en hij beide benen brak. Ik heb met die vriend nu een breekbare relatie en ik durf geen ballon meer in."

ERVAREN BALLONVAARDER

Maar is varen in een luchtballon echt zo gevaarlijk als Henk denkt? Joop de Wilde, een zeer ervaren ballonvaarder, vindt dat dat allemaal wel meevalt. In feite kan er niets engs gebeuren want de ballon is van erg sterk materiaal. En elk jaar is er een strenge keuring van de ballon. Ook moet de piloot een opleiding volgen van drie jaar."
Henk: "Maar wat als de wind dus plotseling draait?" Joop: "Dan moet je vertrouwen op je opleiding en dat je daar dus mee om kan gaan, en een goede piloot die kan dat."
Het aantal dodelijke ongevallen door ballonvaart is overigens laag: er is slechts één een dodelijk slachtoffer bekend in Nederland.

VOLGAUTO

Zodra de ballon is opgestegen wordt hij met de auto gevolgd door een crewlid. Deze volgauto heeft onderweg radiocontact met de ballonpiloot en geeft de actuele koers door als hij even uit het zicht verdwijnt. Degene in de volgauto probeett ook alvast toestemming te krijgen om te landen.
Veel landeigenaren zijn niet blij als een ballon landt op hun oogst. Wettelijk gezien is een landing met luchtballon een noodlanding omdat het een ongestuurd luchtvaartuig is. Die mag overal buiten bebouwde kom landen maar de landeigenaar kan en mag weigeren de volgauto op het terrein toe te laten.
Als een boer weigert, dan kan de ballon ter plekke niet worden ingeladen en moet de crew alles met de hand van het terrein slepen. Ook de ballon "van Henk" landt midden in gras dat klaar is om geoogst te worden, en daar is de eigenaar niet zo blij mee.
Westbroek is dinsdag te zien op RTV Utrecht en de aflevering staat ook alvast bij dit artikel.

Henk Westbroek volgt ballonvaarders

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.