Gegevens van honderden leerlingen Amersfoort op straat

AMERSFOORT - In 2017 zijn in Amersfoort de gegevens van 459 leerlingen uit het speciaal onderwijs gelekt. In 2013 ging het om 543 leerlingen. Dat schrijft het Amersfoortse college aan de raad, nadat eerder deze week bleek dat het datalek groter was dan gedacht.
Privégegevens van bijna 1800 leerlingen in het speciaal onderwijs zijn in 2013 op straat beland door een fout bij gemeenten, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. De gegevens zijn ten onrechte openbaar gemaakt tijdens de aanbesteding van leerlingenvervoer in onder meer Rhenen, Veenendaal en Amersfoort.
Een dag later bleek ook in 2017 een fout te zijn gemaakt bij de procedure, waardoor er opnieuw gegevens gelekt zijn. Vooruitlopend op vragen uit de gemeenteraad geeft de gemeente Amersfoort naar eigen zeggen nu "de feitelijke informatie."

MELDING

De betrokken leerlingen zijn niet op de hoogte gebracht van het lek. Volgens het Amersfoortse college is het "minder aannemelijk dat betrokkenen ernstige schade wordt toegebracht." Het college denkt wel dat "het openbaar worden van deze privé-informatie eventueel zou kunnen leiden tot stigmatisering of uitsluiting".
Van beide datalekken is melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder heeft de betrokken gemeenten gevraagd de privégegevens te verwijderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.