"Waar mag de luchtkwaliteitsnorm overschreden worden"

UTRECHT - Partij voor de Dieren, GroenLinks, Partij van de Arbeid en ChristenUnie in Utrecht willen van het college weten op welke plekken in de stad de luchtkwaliteitsnormen overschreden mogen worden. De antwoorden zijn mogelijk van belang voor de verbreding van de A27.
De fracties hebben schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een uitspraak van de rechter in een kort geding van Milieudefensie tegen de Nederlandse staat. Daaruit blijkt dat de overheid meer werk moet verzetten om luchtvervuiling tegen te gaan. Het Rijk moet nu binnen twee weken met een overzicht komen van alle locaties in Nederland waarvan verondersteld mag worden dat de grenswaarden voor stikstofdioxide en fijnstof overschreden kunnen worden. De Utrechtse fracties zijn zeer benieuwd welke locaties in de gemeente Utrecht dit zijn.

PROJECTEN

Partij voor de Dieren gemeenteraadslid Eva van Esch: "Ook voor onze gemeente zitten er helaas verschillende projecten in de pijplijn waarbij de normen voor gezonde lucht overschreden kunnen worden, bijvoorbeeld de verbreding van de A27. Als dat zo is dan kan deze rechterlijke uitspraak er mogelijk voor zorgen dat het Rijk dit plan niet uit mag voeren. Daarom hebben wij het college gevraagd om een overzicht van de mogelijke overschrijdingslocaties. Het zou fantastisch zijn als deze uitspraak ertoe leidt dat de A27 bij Amelisweerd ongemoeid blijft."

A27

GroenLinks ziet de uitspraak van de rechter als steun in de rug voor de Utrechtse lobby bij de landelijke overheid tegen de verbreding van de A27. Gemeenteraadslid Thijs Weistra: "We streven naar zo gezond mogelijke lucht. Helaas worden onze ambities vaak belemmerd door projecten van het Rijk, zoals de verbreding van de A27. Ik hoop dat de uitspraak van de rechter hier verandering in gaat brengen!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.