Oude tijden herleven tijdens Monumentendag Linschoten

LINSCHOTEN - Agent Bromsnor, Neeltje de wasvrouw en de scharenslijper. In Linschoten brengen de inwoners het dorp tijdens Open Monumentendag tot leven. Wekenlang hebben ze ouderwetse kleding genaaid en spullen verzameld.
Pittoreske gevels bepalen het beeld in de Dorpsstraat, het is een decor voor de inwoners van het dorp die volledig uitgedost rondlopen.
Uit een van de monumenten klinkt accordeonmuziek, in Koffiehuis het Wapen van Linschoten schuilen mensen voor de regen. Het gebouw staat er al sinds 1585 en was toen een rechthuis, in 1919 werd het pand het Raadhuis. Nu is het een café.
Ook twee kerken in het dorp zijn rijksmonumenten.

DRAMATISCHE TAFERELEN

De gebouwen lijken slechts bijzaak want buiten spelen dramatische taferelen zich af; een vrouw met grote kinderwagen is al voor de negende keer bevallen en iedereen spreekt er schande van.
Een paard poept, maar niemand wil het opruimen. En dan zijn er nog de houtzagers die het maar niet lukt om droog haardhout voor de gemeenschap te zagen.
Het is voor het eerst dat ze in Linschoten een eigen draai aan de Open Monumentendag geven, volgend jaar weer is het idee: "We willen graag laten zien in wat voor een mooi dorp we wonen", zegt organisator Janneke Severs.

Schilderachtige figuren en dramatische taferelen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.