"Neem bromtonen op in wet geluidshinder"

PROVINCIE UTRECHT - Lage bromtonen moeten ook worden opgenomen in de wet geluidshinder. Dat zeggen Nederlandse milieudiensten in het programma De Monitor (KRO-NCRV), dat vanavond op NPO2 wordt uitgezonden.
Steeds meer mensen kampen met geluidsoverlast in de vorm van lage tonen, ook wel laagfrequent geluid genoemd. De bromtonen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld zwaar wegverkeer, grote machines, pompen of generatoren. In onze regio waren er de afgelopen jaren klachten over bromtonen in onder meer Houten en in Utrecht.
Mensen die er last van hebben, bellen meestal naar de milieudienst van hun gemeente. Vaak blijft de klacht daar liggen, omdat over lage bromtonen geen normen staan in de wet geluidshinder. De milieudiensten vinden dat klagers sneller moeten worden doorverwezen naar de GGD om te leren hoe om te gaan met bromtonen die zij als storend ervaren.
Van de 29 milieudiensten, die werken voor gemeenten en provincies, deden er 21 mee aan het onderzoek. De Utrechtse omgevingsdienst deed niet mee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.