Instellingen

"Brandweer gebaat bij gevarieerd korps"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het is de droom van mening kind van vier jaar: later werken bij de brandweer! Zo'n jaar of 30 later zitten het vrijwillige karakter, de onregelmatigheid en het gevaar die droom vaak in de weg. Toch is er gelukkig nog altijd een grote groep vaste mensen bij de vrijwillige brandweer. Zoals bijvoorbeeld in Houten.
Margreet van Gils rijdt deze week mee tijdens een avond-oefening van het korps. Een korps dat anno 2017 niet meer uit louter stoere-mannen-met-snor bestaat. "Nee, dat is niet meer van deze tijd. We letten daar ook heel erg op", vertelt post-commandant Judith de Graaf.
Judith werkt zelf al 27 jaar als vrijwillige brandweervrouw. "In het begin werd er wel even raar gekeken, maar naar mate de jaren vorderde was duidelijk welke kwaliteit ik leverde. Bovendien kwamen er meer vrouwen. Geslacht, kwaliteiten en geaardheid: we zorgen nu echt voor een gemengd team, dat werkt het beste."
Behalve veel aandacht voor training, veiligheid en snelheid, is er in de korpsen van tegenwoordig ook ruimte voor emotie. "Het is echt allang niet meer zo, dat er niet over angst of verdriet gesproken wordt. Vooral ongelukken met jonge mensen en zelfdodingen blijven je altijd bij. Je hebt er niet dagelijks last van, maar soms komt het op een heel onverwachts moment zomaar terug."

"Brandweer gebaat bij gevarieerd korps"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.