Doornse mariniers hervatten noodhulp op Sint-Maarten

DOORN - De 110 mariniers uit Doorn kunnen vandaag verder met de noodhulp op Sint-Maarten. Orkaan José heeft geen extra schade aangericht en de eilandbewoners kunnen de straat weer op om de ravage van orkaan Irma op te ruimen.
Naar schatting zeventig procent van de infrastructuur op het eiland is verwoest. De verwachting is dat de wederopbouw lang zal duren en veel inspanning zal vergen.

PLUNDERINGEN

De marine heeft met een helikopter een verkenningsvlucht gemaakt om een beeld van de situatie op Sint-Maarten te krijgen. Kolonel Jarst de Jong, commandant van het Marine Training Command in Doorn, zegt tegen RTV Utrecht dat de aanvankelijke
naar de achtergrond zijn verdwenen. "Het eiland is te groot om met een paar honderd militairen en politieagenten volledig te coveren", legde hij vanmorgen op Radio M Utrecht uit, "maar ik heb begrepen dat de veiligheid inmiddels sterk is verbeterd."
Voedsel en water zijn de belangrijkste middelen waar de bewoners van Sint-Maarten behoefte aan hebben, zegt kolonel De Jong. "Mensen hebben niets meer te eten en te drinken. Vandaag beginnen we met het uitdelen van noodpakketten. Huizen zijn kapot en velen hebben geen dak meer boven hun hoofd, dus dat is ook een belangrijke zorg."

EVACUATIE

De militairen uit Doorn zijn intussen bezig met het evacueren van toeristen en stagiairs, nadat vorige week al de medische spoedgevallen in veiligheid waren gebracht. Vanmorgen is een KDC-10 van de marine met ruim honderd evacués van Curaçao naar Nederland vertrokken, de eerste vlucht met mensen die van Sint-Maarten zijn gehaald.
Vorige week werden al medische spoedgevallen, zoals nierdialysepatiënten, in veiligheid gebracht. Ook familie van Defensiemedewerkers, toeristen en studenten die op Sint-Maarten stage lopen worden nu van het eiland vervoerd. Op de Prinses Juliana Airport wois een evacuatiecentrum ingericht, waar mensen zich kunnen registreren. Volgens kolonel De Jong is het daar druk en zal dat de komende dagen nog wel zo blijven.

SLACHTOFFERS

De kustwacht heeft gisteren op zee twee lichamen gevonden. Vermoedelijk gaat het om slachtoffers die de orkaan Irma vorige week heeft gemaakt. Het dodental van het natuurgeweld op Sint-Maarten komt daarmee op vier.
Koning Willem-Alexander gaat vandaag naar Sint-Maarten om onder meer te zien hoe de militairen van 11 en 23 Raiding Squadron van het mariniersopleidingscentrum in Doorn hun werk doen.

Kolonel Jarst de Jong over de noodhulp door de mariniers op Sint-Maarten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.