Vleuterweide worstelt met busbaan

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
VLEUTEN - De werkzaamheden voor een veiliger busbaan in Vleuterweide zorgen voor problemen in de wijk. Automobilisten zoeken naar nieuwe sluiproutes en dat zorgt weer voor overlast en onveilige situaties. Vanochtend gaf de gemeente uitleg aan bewoners en ondernemers over de werkzaamheden.
De busbaan moet veiliger, vinden zowel gemeente als wijkbewoners. Er zijn regelmatig ongelukken en in 2014 was er zelfs een dodelijk ongeluk. De gemeente heeft daarom enkele aanpassingen gedaan, maar die zorgen op hun beurt weer voor nieuwe problemen. Door het afsluiten van een oversteekpunt moeten automobilisten omrijden en dat doen ze niet allemaal.

WOONSTRAAT

De Sparrendaal, bijvoorbeeld, is een gewone woonstraat, maar die staat nu `s ochtends wel helemaal vol met verkeer. "Dat is niet de bedoeling", zegt Eelko van den Boogaard, programmamanager verkeersveiligheid bij de gemeente Utrecht. "Dat is één van de dingen die we met bewoners en ondernemers gaan bespreken, om te kijken wat we er aan kunnen doen."
Automobilisten weten ook niet dat ze om moeten rijden en gaan hier keren en draaien, zegt een omwonende. "Ze rijden de spiegels van de auto's af". Ook scholieren op de fiets komen volgens zijn buurman vaak in het nauw door de drukte. Beide buurmannen zouden het liefst een deel van de busbaan toegankelijk maken voor auto's. "Dan ben je overal van af."

MAATREGELEN

De gemeente ziet die oplossing vooralsnog niet zitten en vreest voor nog meer verkeer door de wijk. Programmamanager Van den Boogaard zegt dat de busbaan ook wel blijft liggen. "De busbaan is belangrijk voor het openbaar vervoer en die werkt goed. Er zijn ook goede doorgaande routes, die het prima doen. Maar mensen kiezen toch de kortste route, door woonwijken heen." De komende weken wil de gemeente nog meer maatregelen treffen om de verkeersproblemen tegen te gaan.


Verslaggever Robert Jan Booij bij de busbaan.
"Hef die busbaan gewoon op".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.