RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Dorpshuizen Stichtse Vecht moeten het doen met minder middelen

STICHTSE VECHT - Stichtse Vecht wil subsidies voor dorpshuizen in de gemeente omlaag schroeven. Het idee is dat de ontmoetingsplekken zelfredzamer worden. Maar de vraag is of de dorpshuizen de bezuiniging financieel aankunnen.

De accommodatie in Vreeland vreest sluiting. "In 2019 en 2020 zullen wij in de rode cijfers terecht komen", schrijft het bestuur in een brief aan de gemeenteraad. "Dat kan toch niet de bedoeling zijn."


ZELFSTANDIGER

Vanavond praat de gemeenteraad over het onderwerp. Het gemeentebestuur wil "gevoel van eigenaarschap" vergroten en meer (financiŽle) verantwoordelijkheid bij dorpshuizen zelf leggen. Anno 2017 is volgens Stichtse Vecht geen subsidie meer beschikbaar voor zaken als personeel, energiekosten en schoonmaak.

Aanvankelijk zouden de subsidies via een kaasschaafmethode plaatsvinden. Maar daardoor zouden de dorpshuizen mogelijk in de problemen komen, zegt de gemeente. Op de huidige manier is dat volgens Stichtse Vecht niet het geval.


VOORDELEN

Tegenover de bezuiniging spreekt de gemeente in het nieuwe beleid ook van voordelen. Zo wil de gemeente dorpshuizen duurzamer wil maken waardoor energiekosten dalen.

Daarbij moeten verenigingen die gemeentesubsidie krijgen zo veel mogelijk worden gestimuleerd om gebruik te maken van het lokale dorpshuis. Ook moet meer ruimte zijn voor commerciŽle activiteiten.

"De basisgedachte is dat de dorpshuizen een gezonde exploitatie nastreven en vanuit zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid opereren."

Als de gemeenteraad vanavond akkoord gaat met de plannen, worden gesprekken over het nieuwe beleid met de dorpshuisbesturen zo snel mogelijk opgestart.


KLEINE KERNEN

In Stichtse Vecht hebben de kleine plaatsen Tienhoven, Nigtevecht, Nieuwer Ter Aa, Vreeland en Loenen aan de Vecht een eigen dorpshuis. Inwoners van Oud-Zuilen, Nieuwersluis en Loenersloot moeten voor het dichtstbijzijnde dorpshuis naar een grotere plaats in de buurt.

De grotere plaatsen Maarssen, Breukelen en Kockengen hebben meerdere accommodaties waarin sociale en culturele activiteiten worden georganiseerd.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht