Instellingen

Schalkwijk vreest nog meer vrachtverkeer door uitbreiding veevoerfabriek

SCHALKWIJK - Inwoners van Schalkwijk verwachten dat er nog meer vrachtwagens door het dorp gaan rijden, als mengvoederbedrijf Van Gorp Diervoeders toestemming krijgt om de productie dag en nacht te kunnen laten draaien. "Dan denken we dat de overlast onhoudbaar wordt en dan is het niet meer leuk om hier te wonen."
Aan het woord is Wietske Smidt, die op een steenworp van het bedrijf woont. Ze zegt dat er nu al dagelijks zo'n zestig vrachtwagens door Schalwijk denderen. "Soms lig je te trillen in je bed, maar het is vooral het geluid dat heel hard is." "Ook de stank van de fabriek ruik je een paar keer per week", valt een buurman haar bij. "Een zoetige lucht komt er dan voorbij."

STORINGEN OF CALAMITEITEN

Van Gorp Diervoerders heeft een vergunning aangevraagd om de klok rond te produceren. De 24-uursvergunning is bedoeld om na storingen of calamiteiten de fabriek weer op te kunnen starten. Van dag en nacht produceren en rijden is dus absoluut geen sprake, zegt Van Gorp. De inwoners hoeven dus niet bang te zijn dat het nog drukker wordt in het dorp met meer vrachtverkeer.
"Dat bedrijf kan dat wel zeggen, maar hoe is de situatie over twee jaar?", vraagt Smidt zich af. "Een eventuele nieuwe eigenaar kan dan wel 24 uur per dag, 7 dagen in de week gaan werken."

PITTIG GESPREK

Vanavond gaan inwoners in gesprek met de gemeente Houten, die de vergunning verleent. Dat zal een pittig gesprek worden, want nu al rijden er volgens omwonenden veel meer vrachtwagens dan is toegestaan. Volgens de buurt treedt de gemeente daar niet tegen op.
De gemeente Houten zegt er wel degelijk mee bezig te zijn. "Tijdens controles zijn overtredingen geconstateerd. Voor enkele overtredingen zijn dwangsommen opgelegd. Tegen die dwangsommen heeft het bedrijf bezwaar gemaakt. De rechter moet hierover nog een uitspraak doen", laat de gemeente in een geschreven reactie weten.
De omwonenden zeggen bij voorbaat dat ze in beroep gaan wanneer de aangevraagde vergunning wordt verleend.

Nóg meer vrachtwagens door Schalkwijk?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.