Instellingen

Werkzaamheden Domtoren uitgesteld door slecht weer

© RTV Utrecht/Hein vd Bogaert
UTRECHT - De Domtoren is toe aan een ingrijpende restauratie. Vandaag zou er door middel van een hijskraan worden gestart met het onderzoek naar de Domtoren, maar door weersomstandigheden is dat uitgesteld tot dinsdag 19 september.
De steiger komt vanaf de eerste omloop te staan, om de restauratie aan de bovenkant van de Dom uit te voeren. De onderste 70 meter wordt grondig onderzocht met behulp van een hijskraan. Dit onderzoek geeft de architect informatie over hoe de restauratie moet worden uitgevoerd.
Afgelopen vrijdag zou er al worden gestart met het onderzoek, maar toen liet het weer het niet toe. Ook vandaag gooide Moeder Natuur roet in het eten.

NIEUWE TECHNIEK

Bij de restauratie zal gebruik worden gemaakt van een nieuwe techniek. Het onderste gedeelte tot 70 meter zal door middel van een hijskraan worden onderzocht. Verwacht wordt dat hier minder schade zal zijn.
De onderzoekers maken foto's vanuit de hijskraan en sturen de gegevens naar de architect. Vervolgens zal de architect dit verder uitwerken. Komend voorjaar zal hij de uitslagen hiervan presenteren.
Het bovenste gedeelte vanaf 70 meter zal op de traditionele manier worden opgeknapt. De toren komt als het ware in een dubbele krans te zitten, zodat de binnen- en buitenkant grondig kan worden opgeknapt.
Morgenochtend zal de onderste wand van de bouwplaats worden bekleed met bijzondere foto's van Utrecht door de jaren heen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.