Inwoners Rhenen willen natuur op voormalig militair terrein

ELST - Inwoners van de gemeente Rhenen hebben van zich laten horen. Tijdens een drukbezochte informatie-avond in het gemeentehuis gaven zij hun mening over het MOB-Complex. Het voormalige militaire terrein krijgt een nieuwe bestemming. En inwoners willen vooral natuur.
Het voormalige MOB-Complex in Elst staat te koop. Het diende ooit als opslagplek voor kleding, munitie en auto's. Maar het terrein van zo'n 29 voetbalvelden (14,5 hectare) is al jaren in verval. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het in de verkoop gezet. Maar wat mogen projectontwikkelaars met het stuk grond? Dat is de vraag.

NATUUR

De inwoners zijn stellig. Op grote witte vellen schrijven ze in groepen hun wensen op. "Wie is tegen evenementen" vraagt een vrouw aan een groep inwoners. 14 van de 14 handen in die groep gaan omhoog. Andersom gaat het bij natuur. Daar is vrijwel iedereen voor.
Toch klinkt ook daar weerklank op: "ik denk aan de werkgelegenheid" zegt een inwoner. En dus stemmen sommigen ook mondjesmaat toe met een klein restaurantje. Of misschien een werkplek voor zzp-ers in één van de gebouwen. "Maar wel kleinschalig".

KOSTEN

"Natuur is heel erg belangrijk" zegt wethouder Henk van den Berg. "Maar natuur moet ook betaald worden. En daar blijft het nog weleens steken." Op het terrein staan 17 loodsen, met asbest. Die moeten gesloopt worden en dat kost veel geld, volgens de wethouder.
Daarom zou de gemeente het liefst een combinatie willen. Dus ofwel een 15-tal woningen met natuur. Of bijvoorbeeld een hotel of natuurcamping combineren met natuur. "De gemeente gaat het niet beheren", zegt de wethouder.

LANGE ADEM

Een definitieve beslissing duurt nog een hele tijd. Pas in november wordt bekend welke ontwikkelaar het terrein mag kopen. En dan volgen nog vele inspraakmogelijkheden voor de inwoners.

Inwoners van Rhenen discussiëren over het MOB-Complex
Inwoners Rhenen willen natuur op voormalig militair terrein