Van Rossem op zoek naar dichtregels over de stad Utrecht

UTRECHT - Van de dichter Hendrik Marsman hangt een plaquette vlakbij de Dom. De dichtregel op deze gedenkplaat vindt Maarten van Rossem de mooiste over de stad Utrecht: 'Geen stijl, maar des te meer karakter heeft de stad, een harde en benepen eigenzinnigheid, die zich de maat van alle dingen waant...'
Dit is het uitgangspunt om samen met stadsdichter Ingmar Heytze een wandeling door de stad te maken. De hoofdvraag is: Hoe hebben dichters door de jaren heen Utrecht beschreven? Wat zijn de dingen die grote dichters opvallen aan de stad?

VOORBEELDEN

Ingmar komt met een aantal voorbeelden. Zo schreef Gerrit Komrij: 'In Utrecht zit een gekke stad verborgen die er niet uit wil' en Jeroen Brouwers stelde: 'Het is een stad van verborgen verderf'. Maarten kan zich vooral vinden in de dichtregel van Komrij.

PUBLIEKE RUIMTE

Naast de plaquette van Marsman zijn in de stad meer dichtregels aangebracht op muren, tegels en putdeksels. Naast het stadhuis tegenover theater Kikker zit bijvoorbeeld een putdeksel met een tekst van de dichter J.C Bloem:
Het water stroomt nog door dezelfde sluis.
Als toen, en maakt het eendere geruisch.
De huizen, aan de waterkant daarneven,
zijn feitelijk ook onaangerand gebleven.
Alleen nabijer is, voor wie ze ontvlood,
de zekerheid van de imminente dood.
Maarten vindt het een prachtige tekst, maar Ingmar vraagt zich af of er een grammaticale fout in zit: 'Ze ontvlood' verwijst naar 'de dood'. Maar 'de dood' is toch mannelijk?, vraagt Ingmar zich af.
De twee wandelen nog langs verschillende plaquettes in de stad. Tot hun verbazing lukt het niet om de plaquette van C.C.S. Crone bij zijn geboortehuis op het Oudkerkhof te vinden. Volgens Ingmar was het een prachtige tekst: 'Utrecht, stad van zachte idioten. Ik werd er zelf geboren.'
Een winkelier vertelt het tweetal dat ze bij de laatste herbestrating de plaquette zijn vergeten terug te plaatsen. Maarten merkt op: "Een vergeten dichter die uit de vergetelheid werd gehaald met een plaquette wordt nu weer vergeten. Dat heeft ook wel iets moois toch?"
NACHT VAN DE POËZIE
Bent u ook geïnteresseerd in poëzie, dan kunt u aanstaande zaterdag 16 september naar de Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg. Overdag is er voor kinderen van 6 tot 12 ook een Kindernacht van de Poëzie.
Van Rossem Vertelt wordt elke donderdag uitgezonden op RTV Utrecht. Deze aflevering is alvast te zien bij dit bericht.

Van Rossem op zoek naar dichtregels over de stad Utrecht