Huur stijgt in provincie Utrecht het snelst

NIEUWEGEIN/AMERSFOORT - Huurders betalen steeds meer geld voor steeds kleinere woningen. Dat is volgens makelaarsvereniging NVM en brancheorganisatie voor vastgoedmanagers VGM het gevolg van de huidige oververhitte woningmarkt en de aantrekkende economie.
De huurprijzen in de vrije sector zijn in de eerste helft van het jaar opnieuw gestegen, stellen de Nieuwegeinse verenigingen vast. In de provincie Utrecht ging de huur met 13,7 procent het snelst omhoog. Een vierkante meter kostte vorig jaar nog 9,85 euro en begin dit jaar 11,19 euro. Landelijk lag de gemiddelde huurprijs per vierkante meter het afgelopen halfjaar op 10,54 euro. Huurders betaalden daardoor bij een verhuizing gemiddeld 6,9 procent meer dan vorig jaar.

MEER BETALEN

Vooral in de grote steden stijgen de huren snel, met Amsterdam als uitschieter. Daar moest 18 euro per vierkante meter worden betaald. Utrecht volgt als tweede met gemiddeld 12 euro per vierkante meter. Door de krapte op de woningmarkt zijn huurders echter al snel bereid om veel meer te betalen. NVM en VGM rekenden voor dat huurders in Utrecht rustig zevenhonderd euro per maand neertellen voor een kleine woning van dertig vierkante meter. Voor datzelfde bedrag kun je in Roermond of Enschede een woning huren van tachtig vierkante meter.
Voor huishoudens die meer kunnen uitgeven is in Amsterdam voor 1500 euro een appartement van ongeveer 95 vierkante meter beschikbaar. In Amersfoort is voor dit geld een woning van 150 vierkante meter te vinden. In Druten krijg je voor een paar honderd euro minder al 172 vierkante meter.

MINDER REGELS

Volgens de verenigingen zijn structurele maatregelen nodig om het beperkte aanbod van huurwoningen in de vrije sector te vergroten, zodat mensen eerder geneigd zijn om te verhuizen en hun huidige huurwoning vrij te maken. Als de particuliere huurmarkt minder regels zou kennen, zouden investeerders de concurrentie met grote woningcorporaties beter aankunnen, redeneren ze.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.