Utrechters gaan honderd dagen 'afvalvrij' door het leven: "We kunnen nauwelijks naar de supermarkt"

UTRECHT - Tandpastatubes en boterhamzakjes gaan bij het plastic, maar chipszakken en kauwgumverpakkingen dan weer bij het restafval. Voor honderd huishoudens in Utrecht wordt het vanaf volgende maand ieder dag goed nadenken over hoe en vooral waar ze hun afval weggooien. Op 10 oktober start namelijk het project 100 dagen, 100% afvalvrij in de gemeente Utrecht.
Helemaal afvalvrij is dat alleen niet: het streven is om minder restafval te produceren en meer afval te scheiden. Dat zorgt echter ook voor de nodige obstakels: "Als we zo min mogelijk afval willen produceren, kunnen we ook nauwelijks naar de supermarkt", aldus deelnemers Linda Munoz Chandia. "We moeten nog wel even goed nadenken over hoe we dat gaan aanpakken, want dat wordt niet gemakkelijk."

MOOIE UITDAGING

Ondanks de boodschappen-kwestie hoeven Linda en haar gezin niet bij nul te beginnen. "We zijn er al een tijdje bewust mee bezig. We wonen vlakbij een afvalscheidingsstation, dus plastic, glas en papier wordt netjes gesorteerd. Groente en fruit kopen we al bij de Achterdijk, een plattelandswinkel in Bunnik. En we gaan vaak naar de markt. We hebben er ook al over nagedacht om met minder afval te leven, dus dit is een mooie uitdaging."
De deelneemster heeft een aantal zaken waar ze vanaf 10 oktober goed op wil gaan letten. "We willen bewuster omgaan met kliekjes, want die blijven nu te vaak in de koelkast staan. En ik wil een gft-bakje aanvragen bij de gemeente, want ons restafval wordt niet gescheiden opgehaald. Dus er zijn zeker punten waar we mee aan de slag kunnen, maar het is wel spannend."

AFVALVRIJE SAMENLEVING

Linda en haar gezin staan niet alleen: er hebben zich inmiddels ook 99 andere deelnemers aangemeld. De gemeente Utrecht wil met
een afvalvrije samenleving stimuleren. Het streven is om de gemiddelde hoeveelheid restafval steeds wat minder te laten worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.