Utrechtse onderzoekers ontvangen Spinozapremie

UTRECHT - De Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, is vanmiddag in Den Haag uitgereikt aan twee onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Ze ontvingen de prijs uit de handen van staatssecretaris Sander Dekker en mogen ieder 2,5 miljoen euro besteden aan hun wetenschappelijk onderzoek.

CELDELING

Analytisch chemicus Albert Heck, van de Universiteit Utrecht, hielp mee aan een wereldwijde doorbraak van het systematisch in kaart brengen van alle eiwitten in menselijke cellen en hun biologische functies. Dat gebeurde met een nieuwe techniek, massaspectrometrie, waarmee betere geneesmiddelen kunnen worden ontwikkeld.
Biofysicus Alexander van Oudenaarden, ook uit Utrecht, is een pionier op het nieuwe vakgebied single-cell biology. Hij doet onderzoek naar de manier waarop cellen in levende wezens zich ontwikkelen tot verschillende typen cellen.

VIER KEER PRIJS

Elk jaar kent de NWO aan maximaal vier onderzoekers de Spinozapremie toe voor hun baanbrekende en inspirerende werk. Er waren dit jaar 34 voordrachten. Ontwikkelingspsychologe Evelwine Crone en fysisch chemicus Michel Orrit, beiden verbonden aan de Universiteit Leiden, ontvingen de prijs vandaag eveneens.
Voorzitter Stan Gielen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) had de winnaars in juni al bekend gemaakt in Amsterdam.

NIEUWE PRIJS

Naast de Spinozapremie krijgt Nederland vanaf volgend jaar een nieuwe wetenschapsprijs, maakte de staatssecretaris bekend. Ieder jaar komen twee wetenschappers in aanmerking voor de Stevinpremie van 2,5 miljoen euro als zij met hun onderzoek grote maatschappelijke of economische invloed hebben gehad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.