RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Steeds vaker beelden diefstal online, maar ook dieven hebben rechten

1/3
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bewakingsbeelden van diefstal worden massaal gedeeld op sociale media. Steeds meer ondernemers zetten ze online. Maar het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht waarschuwt dat ook dieven rechten hebben.

Ondernemer Harry van Twillert uit Bunschoten is het spuugzat. Vorige week plaatste hij beelden op Facebook van een vrouw die parfum zou hebben gestolen. "De moderne schandpaal", zegt Van Twillert. "Zij doen dingen die niet mogen, en dat zul je weten ook dan."


BIJSCHRIFT

Volgens het CCV is het heel belangrijk welk bijschrift er bij de beelden staat. "Je mag er niet bijzetten: dit is een dief", zegt Paul van der Weiden. "Wat wel mag is erbij zetten dat deze klant nog niet betaald heeft." Het is onduidelijk wat er wel en niet mag en daarom is een wetsontwerp over dit onderwerp in de maak.

"Name, blame and shame mag je niet doen. Als je dat erop zet blijf je dat tot in de eeuwigheid zien", aldus Van der Weiden. Ook de politie en het openbaar ministerie zijn niet blij met het online zetten van bewakingsbeelden. "Wij zien liever dat ondernemers de bewakingscamera bij ons aanmelden en de beelden aan ons overhandigen", aldus een politiewoordvoerder.

Het CCV adviseert bedrijven en ondernemers op het gebied van criminaliteitpreventie en veiligheid. Van der Weiden raadt ondernemers aan om desbetreffende beelden in een besloten groep, met andere ondernemers, te delen. En dus niet op een openbaar platform zoals Facebook.


IMPACT

Van Twillert is zich er bewust van dat het online zetten van de beelden veel impact heeft. "Het bericht is door heel veel mensen gezien en gedeeld. Ik heb ook heel veel tips gekregen." Overigens leidt het online zetten van de beelden nauwelijks tot een aanhouding. "Ik doe het vooral voor het schrikeffect. Ik hoop dat mensen die van plan zijn om te stelen zich nog een keer bedenken."

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht