Instellingen

Wibra-snelkraak de druppel, OM eist cel voor jong veelplegersduo

UTRECHT - Tegen twee Utrechtse veelplegers van 18 jaar is een celstraf geëist. Ze sloegen in de nacht van 16 juni toe bij de Wibra aan de Rijnlaan.
De jongemannen vernielden de voorruit van de winkel met een moker. Een getuige die zei dat ze moesten stoppen werd volgens het Openbaar Ministerie bedreigd. "Ga terug naar binnen, we maken je kapot", zouden de snelkrakers hebben geroepen.
De twee gingen daarna de winkel in en probeerden de kluis te openen. Dat lukte niet, maar de schade was groot. De snelkrakers sloegen op de vlucht en werden na een achtervolging aangehouden.

ONTKENNING

De twee verdachten ontkenden meteen iets te maken hebben met de snelkraak. De een stond naar eigen zeggen op een vriend te wachten om naar de moskee te gaan, de ander was toevallig in de buurt. De regenbroek en de schoen die aan zijn broekband hingen - overeenkomstig met de kledingsignalementen - waren niet van hem, verklaarde hij.
De officier van justitie ziet genoeg bewijs tegen de jongemannen. Zo zijn er bij de scooter van de verdachten een moker, schroevendraaiers, een zaklamp en een zak met kleding gevonden. Ook had een van hen verwondingen aan zijn hand.
De aanklager typeert het misdrijf als een snelkraak, lichter dan een ramkraak en zwaarder dan een gewone bedrijfsinbraak. Een van de twee jongens wordt ook verdacht van winkeldiefstal. Hij had een moker in zijn broekband gestoken en was zo de Hornbach in Nieuwegein uitgelopen. Dat feit heeft hij toegegeven.

PEDAGOGISCHE HULP

Voor beide jongemannen is naar aanleiding van eerdere veroordelingen al heel veel hulp ingezet. "De pedagogische mogelijkheden zijn uitgeput, is de droevige conclusie die we moeten trekken", zei de aanklager op basis van het onderzoek van de Reclassering en eerdere hulpverleningsrapporten.
Bij een van de twee verdachten is volgens het OM sprake van een gebrekkige gewetensontwikkeling en een berekenende houding. Beiden hebben een strafblad voor bijvoorbeeld diefstal, heling en woninginbraken en tonen geen motivatie om zich te verbeteren.

DE STRAFEIS

"De maat is vol, de maatschappij moet tegen dit gedrag beschermd worden", sprak de officier. Hij wil dat de twee worden berecht als volwassenen en niet als adolescenten, zoals ook wel gebeurt bij 18-jarigen. Daarom eiste hij tegen de Utrechters gevangenisstraffen van twaalf en dertien maanden, waarvan vier voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar.
Als voorwaarden eiste hij onder meer een meldplicht, een locatiegebod met enkelband voor een van de verdachten, verplichte behandeling en de twee mogen geen contact met elkaar hebben.
Ook moeten, als het aan het OM ligt, straffen die bij eerdere veroordelingen voorwaardelijk zijn opgelegd nu wel ten uitvoer worden gebracht. Het gaat om twee weken jeugddetentie en een werkstraf.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.