RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

De Kwestie: boomspiegels in Amersfoort leuk of levensgevaarlijk?

1/4
AMERSFOORT - Het onderwerp van De Kwestie vinden we deze week letterlijk op straat: de boomspiegels in het Amersfoortse Soesterkwartier waar bewoners plantjes in hebben gezet en hekjes omheen hebben geplaatst. En daarover zouden mensen struikelen. Een lokale politicus zegt: "weg ermee". De mensen die de boomspiegeltuintjes onderhouden vinden het maar gezeur.

Eerst even terug naar het ontstaan van het probleem. Dat begon toen de gemeente Amersfoort bwijkewoners aanmoedigde om zelf de boomspiegels, oftewel de perkjes onder een boom, op te knappen.


STRUIKELTUINEN

Bewoners gaven aan die oproep gehoor. Iets te goed zelfs, volgens lokale partij Amersfoort2014. Want sommige bewoners zetten bij hun opknapbeurten rechtopstaande plankjes of hekjes neer. Dat is tegen de regels, aldus Ben Stoelinga van Amersfoort2014, én gevaarlijk voor oudere wandelaars. En dus moeten de 'struikeltuinen' verdwijnen als het aan hem ligt.

"Regels zijn regels", zegt Stoelinga streng. Volgens hem is de afspraak dat er geen planken worden geplaatst en dat de grond niet wordt opgehoogd. En dat is inderdaad gebeurd bij de boomspiegel op de Soesterweg waar we hem spreken. En dus moet de tuin weg, en de glasbak die iets verderop de weg verspert trouwens ook.


RAADSVRAGEN

Amersfoort2014 stelde in 2015 al raadsvragen over de zaak en de gemeente beloofde toen in te grijpen als er klachten kwamen. Nu is het 2 jaar later en staan de bakken er nog steeds, aldus Stoelinga. Reden voor hem om deze week opnieuw vragen aan de wethouder te stellen..

Bij het tuintje waar we Stoelinga spreken, is het voetpad inderdaad een stukje smaller geworden. Maar het is op de Soesterweg hoe dan ook niet fijn wandelen. De stoep heeft veel scheefliggende tegels door boomwortels en er ligt hondenpoep op straat. En dat is ook de kritiek van een bewoonster. Zij heeft nog wel enig begrip voor Stoelinga's standpunt, maar wil vooral dat er wat wordt gedaan aan de scheve stoepen en de hondenpoep.


DOLLARDSTRAAT

De tuintjes op de Soesterweg zijn niet de enige die van Stoelinga weg moeten. Ook op de Noordewierweg en de Dollardstraat zijn de bewoners volgens hem letterlijk de perken te buiten gegaan.

Bekende Amersfoorter Joop de Keijzer van de Dollardstraat heeft daar geen goed woord voor over. "Ja hoor. Als ik hier 's ochtends naar buiten loop dan ligt er altijd wel een bejaarde met een gebroken kunstgebit", stelt hij. "Stoelinga moet zich met serieuze zaken bezighouden. De stoep is hier hartstikke breed en goed belicht. Op de Soesterweg kan ik het me nog voorstellen, maar hier niet."


STRUIKELEN

Aan de andere kant: struikelen, vooral als je iets ouder bent, is niet leuk. Het overkwam Ria Kitselaar toen ze naar huis liep. Ze struikelde over een van de opgeknapte boomspiegels op de Soesterweg en viel hard op haar hoofd. Zij seinde Amersfoort2014 in en is duidelijk over de tuinen: "Die moeten weg. De boom zelf is mooi genoeg." En dat geldt voor haar ook voor de tuintjes op de Dollardstraat en de Noordewierweg.

Kortom, een aflevering van De Kwestie over hoe een stukje goedbedoelde burgerparticipatie vanuit de gemeente leidt tot ergernissen over en weer in het Soesterkwartier. Wij trokken de wijk in, spraken betrokkenen, en vroegen: boomspiegels in Amersfoort, leuk of levensgevaarlijk?

De Kwestie wordt elke vrijdag uitgezonden op RTV Utrecht en is nu al te zien bij dit bericht.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht