Eneco begint met bouw biowarmtecentrale op Lage Weide

UTRECHT - Er was flink wat om te doen: de biowarmtecentrale van Eneco op industrieterrein Lage Weide. Er was protest van de omwonenden en de regionale politiek, maar er was ook steun. Na jaren van plannen maken, procedures en bezwaren, gaat Eneco nu beginnen met de bouw.
Vandaag gaat de eerste paal de grond in. Dat wordt gedaan op het huidige terrein van Eneco op industrieterrein Lage Weide.

ONTWERP

"We hebben een ontwerp laten maken dat past in de omgeving", zegt projectdirecteur Hugo Buis. "Het is een stedelijke omgeving en deels industrieel." Het pand is volgens Buis daarom een combinatie van die twee. In totaal wordt het gebouw zo'n honderd bij vijftig meter.
De bouw moet eind 2018 klaar zijn. Eneco wil vanaf begin 2019 vanuit de biowarmte-installatie warmte leveren aan huishoudens.

HOUTSNIPPERS

In totaal moeten 22.000 huishoudens in Utrecht en Nieuwegein warmte krijgen vanuit de nieuwe installatie. Vijftien tot twintig vrachtwagens zullen elke werkdag houtsnippers aanleveren. Die gaan in een grote verbrandingsoven. De warmte die daar bij vrijkomt, wordt gebruikt voor het verwarmen van huishoudens.
Om de overlast voor de buurt zoveel mogelijk te beperken, zullen de vrachtwagens alleen overdag op werkdagen rijden. Ook belooft het bedrijf dat er maatregelen worden genomen om geur- en geluidoverlast voor de buurt te voorkomen.

KRITIEK

Er is de afgelopen jaren veel kritiek geweest op de plannen. Toch krijgt Eneco ook veel positieve reacties, zegt Buis. Sceptici en andere geïnteressseerden konden recent een kijkje nemen in de bestaande energiecentrales in Utrecht op hetzelfde terrein. Twee weken geleden kwamen zo'n 250 warmteklanten uit Utrecht en Nieuwegein een kijkje nemen in de bestaande centrale Lage Weide 6, met veel positieve reacties als gevolg.
Rond de opening van de biowarmte-installatie komt er ook een open dag, nu kan dit nog niet vanwege de veiligheidsvoorschriften en er is ook nog nauwelijks iets te zien.

Eneco begint met bouw biowarmtecentrale op Lage Weide
Eneco begint met bouw biowarmtecentrale op Lage Weide

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.