RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Nature publiceert verontrustend Utrechts gletsjeronderzoek

UTRECHT - Zelfs wanneer de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs worden nagekomen en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad Celsius, zal nog voor het eind van deze eeuw meer
dan een derde van gletsjers in AziŽ zijn gesmolten. Te vrezen valt dat het er nog meer zullen zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht dat donderdag in het toonaangevende wetenschapsmagazine Nature wordt gepubliceerd.

"Op dit moment ligt de wereld niet op koers om de opwarming van de aarde tot die 1,5 graden Celsius te beperken", zegt fysisch-geograaf en hoofdauteur Philip Kraaijenbrink van de Universiteit Utrecht. "Het ligt helaas meer voor de hand dat in AziŽ tussen de 49 en de 65 procent van het ijs voor 2100 zal smelten."


VERONTRUSTEND

Het verdwijnen van het Aziatische ijs, door de enorme omvang nu nog de 'Derde Pool' genoemd, is verontrustend omdat miljoenen mensen in de regio in belangrijke mate afhankelijk zijn van het smeltwater. De gevolgen van een temperatuurstijging van 1,5 graad is vooral funest voor gletsjers in de Himalaya en Tibet.

Rond 2100 zal daar volgens de Utrechtse wetenschappers de helft zijn gesmolten doordat de hooggelegen gebieden sneller opwarmen dan het wereldwijde gemiddelde.


DOCU

Bekijk hier een korte documentaire over het werk van de Universiteit Utrecht in de Himalaya.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht