Bootjes kijken op het Zandpad: "In sommige arken liggen nog matrassen"

UTRECHT - Jarenlang lagen er prostitutieboten langs het Utrechtse Zandpad. Zo'n twintig arken liggen er sinds de sluiting in 2013 nog verlaten bij en worden momenteel geveild. Iedereen die wel eens in zo'n boot heeft willen kijken of er een wil kopen kan vandaag op het Zandpad terecht. Het verantwoordelijk veilinghuis organiseert namelijk een kijkdag.
Richard Dieteren van het online veilingbedrijf BVA verwacht dat er veel belangstelling is. "Er zullen zeker wel een aantal zeer geïnteresseerde partijen tussen zitten. Het komt natuurlijk niet vaak voor dat men in een keer een hele vloot arken kan kopen. We bieden vanaf 500 euro. De duurste staat op 2500 euro."

NOSTALGIE

Dieteren erkent dat niet alle bezoekers vandaag ook echt een boot willen
. "Er zullen partijen zijn die puur in de ark geïnteresseerd zijn. Maar ook partijen die meer in het verhaal geïnteresseerd zijn of nog een keer willen komen kijken uit nostalgie of uit interesse."
Hij waarschuwt mensen om niet voor de grap te bieden. "Het is een openbare veiling. Mocht je een bieding doen, dan zit je er wel aan vast. Het is niet vrijblijvend, dus geen Marktplaats. Als je de hoogste bieder bent, dan moet je afnemen. Dus als je dit weekend in de kroeg staat en voor de grap met vrienden een bieding doet, dan ben je uiteindelijk ook de eigenaar als je de hoogste bieder bent."

BEZEMSCHOON

Alle boten hebben natuurlijk een verhaal en volgens Dieteren is dat soms letterlijk nog in de boot terug te vinden. "Sommige boten zijn bezemschoon opgeleverd, maar er zijn ook wel arken waarin nog inboedel staat. Als die nog aanwezig is, zit die erbij voor de koper. Denk aan tafeltjes, stoeltjes en matrassen. En het zijn niet altijd de schoonste matrassen", geeft Dieteren toe.
Volgens de veilingsite zitten er boten tussen die nog wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. "Sommige arken moet je wel echt goed restaureren."

STUDENTENHUISVESTING

Dieteren kan zo een aantal nieuwe bestemmingen voor de arken bedenken. "Sommige zijn al weggesleept en worden al gebruikt voor studentenhuisvesting. Omdat we daar een tekort aan hebben, kunnen de boten daar goed voor gebruikt worden. Natuurlijk moet je de boot dan nog verbouwen, maar daar is de prijs ook naar."
De peeskamers aan het Zandpad gingen in de zomer van 2013 dicht. Volgens de gemeente Utrecht was er sprake van mensenhandel. Er wordt nog steeds nagedacht over een nieuwe prostitutiezone bij het Zandpad. De gemeente Utrecht wil daar dit najaar meer duidelijkheid over geven.
De voormalige prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht mogen blijven liggen tot 1 december.

Bootjes Zandpad worden geveild.
Kijkdag op het Zandpad, prostitutiebootjes te koop