Natuurlijk Zoëy: Eddy zakt weg in moerasjungle Vinkeveen

VINKEVEEN - Natuurgebied Botshol aan de rand van Vinkeveen is een paradijs voor vogelaars, zoals Eddy Zoëy. Hier leven bijzondere soorten zoals steltkluten, visdiefjes, lepelaars, zilverreigers en haviken. Maar ook zeldzame planten zoals de vleesetende zonnedauw en de krabbenscheer.
Eddy trekt goed voorbereid de natuur en heeft altijd een standaard uitrusting achterin z'n auto. "Zonnebrand, een verrekijker met overdreven telelens, een statief, een wc-rol, een plastic zakje voor je telefoon en verschillende soorten schoenen voor als het drassig wordt", zegt hij. Voor het moerasgebied van Botshol houdt hij zijn slippers aan.

TURFONTGINNING

Ex-boswachter Jurjen Annen leidt Eddy rond. "Dit is altijd al een moerasgebied geweest. Sinds de laatste ijstijd is er een zandwal opgeworpen bij de kust en heel West-Nederland is toen vol gegroeid met veen. Er zit zelfs nog zout in de bodem vanuit de tijd dat de zee hier af en toe binnenstroomde." Door jarenlange turfontginning zijn de slootjes, plassen en rietlanden ontstaan.
Jurjen heeft ook nog een survivaltip: de wortel van de lisdodde, oftewel de rietsigaar, is eetbaar. "Even de buitenste bladeren eraf halen.... en het is zetmeel, dus je kunt hem ook heel goed als soepverdikker gebruiken."

HAVIKSNEST

Eddy en Jurjen gaan op zoek naar een haviksnest. Na een gevaarlijk boottochtje over de plassen volgt een ruige wandeling door de Utrechtse moerasjungle, waarbij Eddy diep wegzakt. "Je weet het hé, de verhalen over het veen, er zijn hier eeuwen later mensen perfect geconserveerd teruggevonden."
De natuur in Botshol is mooi, maar staat ook onder druk. Het open water dreigt dicht te groeien tot een eentonig bos waar nog maar weinig soorten zich thuis voelen. Daarom worden nu de dichtgeslibde gaten weer open gegraven.

NATUURLIJK ZOEY

Het avontuur van Eddy is zaterdag te zien op RTV Utrecht. In het programma Natuurlijk Zoëy laat hij verrassende kanten van de Utrechtse natuur zien. Eddy bezoekt natuurgebieden in de hele regio en ontmoet andere natuurliefhebbers.
De eerste aflevering over Botshol is alvast te zien bij dit artikel.

Eddy Zoëy gaat op zoek naar een haviksnest in het programma Natuurlijk Zoëy

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.