Hoogbejaarde oorlogsveteraan uit Canada voor de klas

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
VEENENDAAL - Leerlingen van het Ichtus College in Veenendaal hebben vandaag een geschiedenisles uit de eerste hand gekregen. De 96-jarige veteraan Lloyd Bentley uit Canada kwam in de klas vertellen over zijn ervaringen vlieger tijdens D-Day en operatie Market Garden.
Bentley kwam jaren geleden bij een herdenking in Arnhem aardrijkskundeleraar George Alblas tegen en gaf al twee keer eerder gastlessen op het Ichtus. Waarschijnlijk is het voor het laatst dat de hoogbejaarde oud-militair zich aan de lange reis naar Nederland heeft gewaagd. "Hopelijk overleef ik deze week", zegt hij met een kwinkslag tegen RTV Utrecht. "Mijn familie denkt dat ik gek ben om dit nog te doen."

EMOTIONEEL

Bentley loopt niet te koop met zijn oorlogservaringen, zegt docent Alblas. "Het is emotioneel", weet hij. Bentley zelf: "Mijn belangrijkste herinnering is dat ik levend terug ben gekeerd."
De leerlingen van 4-mavo hebben gisteren in een sneltreinvaart les gehad over de geallieerde invasie van juni 1944 en de slag om Arnhem drie maanden later. Het Ichtus College in Veenendaal wil met de gastles geschiedenis weer levend maken voor de leerlingen. Ook de derde-klassers hebben les gehad van iemand die de Tweede Wereldoorlog zelf heeft gemaakt.

PARACHUTISTEN

Bentley, die indertijd 23 jaar oud was, maakte rond D-Day twee vluchten om parachutisten in Frankrijk te droppen. "Ik zie dat rechthoekige veld nog voor me", zegt hij. Ook herinnert hij zich nog het beeld dat hij kreeg vanuit zijn DC-3 Dakota van de duizenden schepen die opstoomden naar de kust van Normandië. Ook transporteerde hij voorraden en voerde hij zwaargewonde militairen af van het slagveld. Voor Market Garden nam hij boven Nederland vier keer een zweefvliegtuig vol verse troepen op sleeptouw.
De leerlingen zijn diep onder de indruk van de verhalen die Bentley hen vertelde. "Soms voelde ik het echt mee", zegt een van hen. "ik kreeg gewoon kippenvel." Een klasgenoot: "Dat er zoveel jongens van ongeveer mijn eigen leeftijd zijn overleden, die nooit iets anders hebben meegemaakt dan de haat van Hitler, zo heb ik het nog nooit bekeken.

MARKET GARDEN

De Canadese veteraan is overigens niet alleen in Nederland om leerlingen over zijn ervaringen te vertellen. In onder meer Arnhem, Ede en Groesbeek worden komend weekend herdenkingen van operatie Market Garden gehouden.
De slag in 1944 geldt als een van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog.

12.40u - Radio M Utrecht bij de gastles van oorlogsveteraan Bentley
Hoogbejaarde oorlogsvlieger geeft les in Veenendaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.