Gedicht voor "niet vergeten" paus Adrianus VI

UTRECHT - De Utrechtse paus Adrianus VI is helemaal terug van weggeweest. Twee jaar geleden kreeg de enige paus die Nederland tot nu toe heeft gehad al een standbeeld op de Pausdam in Utrecht. Vanmiddag wordt die plek ook officieel verrijkt met een gedicht gebeiteld in steen. Het werk is van Els van Stalborch uit De Bilt, een dichter van het Utrechts Stadsdichtersgilde.
Het gedicht van Van Stalborch is gegraveerd in Belgisch hardsteen op de Pausdam, aan de voet van de Paushuize. Dat is het gebouw dat Adrianus VI vanaf 1517 liet bouwen, maar waar hij nooit zou wonen.

INVLOEDRIJK

Adrianus Florisz geldt als de meest invloedrijke Utrechter uit de geschiedenis. Hij was hoogleraar theologie in Leuven, leermeester van de nog jonge Karel V, diens regent in Spanje en van augustus 1522 tot zijn dood in september 1523 de eerste en enige Nederlandse paus
Hij wist zich als paus in korte tijd gehaat te maken door zijn soberheid en vroomheid, die nogal ongebruikelijk waren aan het Vaticaan in die tijd. Hij werd "de barbaar van het noorden" genoemd.

GEDICHT

Het gedicht dat vanmiddag officieel onthuld wordt is hieronder te lezen. Het is een bewerkte strofe van een gedicht dat Van Stalborch
al maakte.
Jouw schoon gewassen woorden wekten slangen onderhuids
en wat je wilde viel in slaap in een rimpel van de tijd
en werd na eeuwen wakker.
Jij overleefde niet.
Je kon niet weten dat jouw strijd nog alle weelderige tongen splijt
en Utrecht jou niet is vergeten.

Verslaggever Sacharko Broere nam een kijkje bij het gedicht.
Utrechtse paus krijgt gedicht in Belgisch hardsteen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.