Meer onderzoek nodig naar Utrechtse 'vergismoord'

UTRECHT - De moord op Hakim Changachi in januari en een mogelijke verijdelde liquidatiepoging twee dagen later vergen meer onderzoek. Dat zei de officier van justitie vanmorgen op een voorbereidende zitting in de zaak die bekendstaat als de Utrechtse vergismoord. Het OM verwacht dat het uiteindelijke dossier omvangrijk en complex zal worden.
Vandaag stonden onder meer de 25-jarige Marciano D. uit Amsterdam en de 24-jarige Jerrel Z. (woonplaats onbekend) terecht. De regiezitting wordt gehouden in de extra beveiligde rechtszaal De Bunker in Amsterdam-Osdorp. Op de publieke tribune namen veel familieleden en vrienden van Changachi plaats. Verslaggever Riks Ozinga deed via Twitter live verslag van de zaak.

FAUSTDREEF

Utrechter Hakim Changachi werd op 12 januari met een automatisch wapen doodgeschoten in een flat op de Faustdreef in Overvecht. Zijn lichaam werd gevonden in de portiek van een flat. Een paar straten verderop brandde een Audi A5 uit, die daar vermoedelijk door de daders is achtergelaten.
Aanvankelijk werd gespeculeerd dat zijn familie in een vete verwikkeld was met een familie uit Breda. Een verkeerd gelopen drugstransactie zou hebben geleid tot wraakacties over en weer. Het lijkt er echter steeds meer op dat Changachi slachtoffer werd van een zogenoemde 'vergismoord', een aanslag waarbij criminelen iemand anders aanzien voor hun doelwit.

KALASJNIKOVS

Jerrel Z. en Marciano D. werden twee dagen na de moord aangehouden in een gestolen auto, waarin twee kalasjnikovs met munitie en een groot aantal flesjes met brandbare vloeistof lagen. In een vergeefse vluchtpoging gooide bijrijder D. de wapens en kogels uit de auto.
Het Openbaar Ministerie denkt dat door de arrestaties een tweede moord is verijdeld. Het duo zou bezig zijn met voorbereidingen voor de liquidatie van de vermeende drugscrimineel Khalid H., het eigenlijke doelwit van de vergismoord. Vandaag werd duidelijk dat de telefoons van beide verdachten gepeild zijn op locaties die H. vaak bezocht. H. woont in de flat aan de Faustdreef waar Changachi werd doodgeschoten en zou inmiddels zijn ondergedoken in Marokko.

CHANGACHI

De vraag is natuurlijk ook wie Changachi al dan niet per ongeluk heeft gedood. Volgens het OM waren daar drie mannen bij betrokken. Op 28 maart werden twee mannen opgepakt. Het gaat om de 25-jarige Amsterdammer Guyno O. en de 30-jarige Ferrel T. uit Zaandam. Ook zij moesten vandaag voorkomen.
Volgens het OM kennen alle vier de verdachten elkaar en kwamen ze kort na de 'vergismoord' met een aantal anderen bijeen om te bespreken hoe ze alsnog de juiste persoon konden doden. De rechter besloot vanmiddag dat alle vier de verdachten in de gevangenis moeten blijven. De volgende regiezitting is op 20 november, maar als het strafdossier een maand daarvoor nog niet klaar is wordt die zitting uitgesteld tot uiterlijk 12 december.

NIEUWE VERDACHTE

Sinds een paar weken zit overigens een nieuwe verdachte in de zaak-Changachi vast. De 30-jarige Utrechter Nabil B. wordt verdacht van medeplichtigheid. Wat zijn precieze rol is geweest wordt nog onderzocht. Hij staat niet vandaag voor de rechter. Een andere man die onlangs werd aangehouden is inmiddels weer vrijgelaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.