Utrecht schrapt De Meern en Lage Weide als mogelijke tippelzone

UTRECHT/DE MEERN - Utrecht zet voorlopig een streep door het verplaatsen van de tippelzone aan de Europalaan. De prostituees komen in ieder geval niet in De Meern of op Lage Weide terecht. Dat heeft het stadsbestuur besloten na gesprekken met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden.
Utrecht zocht sinds maart een locatie waar de straatprostituees een heenkomen konden vinden. De huidige tippelzone moet wijken voor een woonwijk in aanbouw in de Merwedekanaalzone. De Boteyken in De Meern en de Elektronweg op industrieterrein Lage Weide waren in beeld als alternatief, maar dat stuitte in beide gevallen op veel protesten uit de buurt.

NIEUWE BEZWAREN

Daarop besloot de gemeente om de locaties te laten vervallen, onder meer omdat er nieuwe bezwaren naar voren waren gebracht. Zo valt een toekomstige klimhal aan de Elektronweg waar ook kinderen komen lastig te combineren met vrouwen die op straat naar potentiële klanten lonken. Ook in De Meern bleek een tippelzone niet samen te gaan met een intensief gebruikt park en een route van woonhuizen naar de sportvelden. Bovendien, ontdekte de gemeente, bleken de ervaringen met de Europalaan niet overtuigend genoeg voor de omwonenden van de beoogde locaties.
Wat de beslissing betekent voor de sekswerkers en hun hulpverleners onderzoekt de gemeente nog. De twee aangewezen gebieden waren na een selectie van zeven locaties overgebleven als meest geschikt voor de nieuwe tippelzone. Utrecht weegt het prostitutiebeleid nu opnieuw af tegen de nieuwe woonwijk in de Merwedekanaalzone. De Europalaan blijft tot zeker 2020 nog in gebruik als prostitutiestrook, schrijft D66, de partij van verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt.

UNieuws over het schrappen van de tippelzone-locaties