Geschrapte Leusdense bus komt niet terug, provincie zoekt tijdelijke oplossing

LEUSDEN - De provincie heeft het concept-vervoerplan voor 2018 definitief goedgekeurd. Daarmee keert de geschrapte buslijn in het zuidelijke deel van Leusden-centrum volgend jaar niet terug. Het college en de gemeenteraad van Leusden streden de afgelopen tijd juist voor de terugkeer van de busverbinding.
Wel is de provincie bereid om te onderzoeken of er tijdelijk een extra buslijn kan rijden tussen Leusden Centrum-Zuid en Amersfoort, schrijft Gedeputeerde Staten. "Omdat het tijd kost om de maatregelen die nu in beeld zijn te onderzoeken op juridische en financiële haalbaarheid, doet de provincie nu concreet een voorstel aan de gemeente Leusden om mogelijke tijdelijke maatregelen in Leusden Zuid in te voeren."

PILOT

De provincie sluit niet uit dat er uiteindelijk ook een permanente oplossing voor de Leusdenaren wordt gevonden. "Te denken valt aan een gezamenlijke pilot van een jaar voor een extra buslijn voor de verbinding tussen Leusden Centrum-Zuid en Amersfoort, zodat er in dat jaar verder gekeken kan worden naar eventuele voorstellen voor het vervoerplan 2019." Leusden komt volgende week met een reactie op het voorstel, zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.
Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling van Syntus wordt er vooral in het zuidelijke deel van Leusden-centrum geklaagd over de slechte bereikbaarheid. De hoop was gevestigd op de provincie, die een besluit moest nemen over het provinciale busvervoer voor volgend jaar.

HETZELFDE AANBOD

Het busvervoer in Leusden is dus maar één onderdeel van het hele Utrechtse busplan. Reizigers van Syntus Utrecht kunnen volgens de provincie volgend jaar gebruik maken van grotendeels hetzelfde aanbod als het huidige vervoerplan biedt. Wel komen er op sommige verbindingen buslijnen bij, verandert op een aantal lijnen het aantal ritten of wijzigt de route die wordt gereden enigszins.
Op diverse lijnen met een hoge reizigersbezetting worden in de nieuwe dienstregeling extra ritten toegevoegd, zoals op lijn 17 (Amersfoort Station-Leusden) en 70 (Soest-Hilversum). Op andere lijnen keren enkele ritten met een lage reizigersbezetting niet terug, zodat daar minder 'lege' bussen zullen rijden, zoals op stadsritten in Amersfoort en op de ringlijn Mijdrecht.
De vaststelling van het vervoerplan van de vervoerder van U-OV volgt later deze maand.