Ondernemers ontzettend blij na schrappen tippelzone: "We kunnen het niet geloven"

UTRECHT - Ondernemers in De Meern en op Lage Weide zijn "opgelucht" en "ontzettend blij" dat de Boteyken en de Elektronweg zijn geschrapt als mogelijke tippelzone. Utrecht besloot vanmiddag dat de huidige zone aan de Europalaan de komende jaren niet wordt verplaatst.
Omwonenden en winkeliers hebben zich de afgelopen weken hevig verzet tegen de voorgestelde locaties. Ze voelden zich overvallen door het plan en zaten duidelijk niet op een prostitutiegebied in hun buurt te wachten. De opluchting is vanmiddag dan ook groot. "Ik heb er twee weken niet van geslapen. Het is bijna niet te geloven dat er naar ons geluisterd is", zegt Vincent van der Meulen, die een winkel in De Meern heeft.

VERKIEZINGEN

Ook Viktor van de Bilt van de ondernemersvereniging op de Boteyken kan het bijna niet geloven. "Ik ben ontzettend blij! Maar het schrappen heeft ongetwijfeld te maken met de komende gemeenteraadsverkiezingen", zegt hij tegen RTV Utrecht. De wijkraad in Leidsche Rijn is ook tevreden.
Op Lage Weide is de opluchting niet minder groot, bleek wel toen RTV Utrecht ondernemer Rogier Mattens vanmiddag sprak. "We zijn eigenlijk net pas gestopt met juichen." Hij was als eigenaar van een klimhal aan de Energieweg ook fel tegen het verhuisplan voor de sekswerkers.

VERSTANDIG

Politici van de Utrechtse coalitiepartijen reageren instemmend. "Het is een verstandig besluit", zegt VVD-raadslid Queeny Rajkowski. "Ik ben blij dat de bewoners en ondernemers nu de duidelijkheid hebben gekregen waar ze om vroegen: er komt geen tippelzone in De Meern of Leidsche Rijn. Nu niet, nooit niet." Ook GroenLinks is tevreden. D66 spreekt eveneens van een "verstandige keuze".
Maar er is ook kritiek op het collegebesluit, bijvoorbeeld vanuit de ChristenUnie die toch al fervent tegenstander van prostitutie in de stad was. "Het college zwicht voor weerstand. Nu kunnen wij nadenken hoe wij kwetsbare verslaafde vrouwen wel verder kunnen helpen."

DUPE

De betrokken prostituees zijn teleurgesteld, valt uit de eerste reacties op te maken. Exploitant Freya denkt dat de plannen onder druk van alle kritiek zijn geschrapt. "Sekswerkers zijn de dupe van vooroordelen door buurtbewoners", twittert het bedrijf.

Ondernemers: "Opgelucht en blij"
Ondernemers na schrappen tippelzone: "We gaan een feestje vieren"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.