Hoogleraar struint zolders af op zoek naar huishoudboekjes

UTRECHT - Bij de Universiteit Utrecht zijn ze op zoek naar huishoudboekjes. Met die boekjes willen onderzoekers in beeld brengen hoe we in ons land met geld omgaan.
"Van de financiële geschiedenis van gewone Nederlanders weten we nog heel weinig", zegt financieel historicus Oscar Gelderblom van de Utrechtse universiteit.

OP ZOLDER KIJKEN

"We vragen nu aan mensen: mogen we op zolder komen kijken? We willen die documenten van de mensen en hun verhalen. Daarmee willen we straks een televisieserie maken die het verhaal vertelt over onze financiële geschiedenis."
Gelderblom en zijn team hebben inmiddels al flink wat kasboekjes. Zo zit er een exemplaar uit 1943 bij. Dit soort documenten vertellen veel, zegt Gelderblom.

FINANCIEEL GEDRAG

"Kasboekjes gaan over betalen. Maar het gaat vaak ook over een beetje geld opzij zetten, wat sparen, misschien een keer een lening terugbetalen. In die kasboekjes zien wij het financiële gedrag van Nederlanders, van Utrechters, veranderen."
Geld houdt ons volgens Gelderblom dagelijks bezig. Met het onderzoek wil hij antwoord geven op vragen als: waar komt het zakgeld vandaan? Werd er vroeger voor een nieuwe wasmachine gespaard of geleend? En hoe ging de overgang van contant naar digitaal geld.
Op 8 oktober is er een evenement in het Academiegebouw van de universiteit. Mensen kunnen dan met hun kasboekjes langskomen. Ook wordt binnenkort een website gelanceerd waar mensen hun gegevens kunnen delen.