Tippelaarsters verliezen vertrouwen in gemeente

UTRECHT - De vrouwen die op de Europalaan werken hebben geen vertrouwen meer in de politiek. Ze zijn bang dat de Europalaan dicht gaat en dat er geen alternatief komt. Ze reageren daarmee op het besluit van Utrecht om te stoppen met zoeken naar een alternatieve locatie voor de tippelzone.
De 43-jarige Marsha zegt het heel duidelijk: "Ik heb geen vertrouwen meer in de gemeente. Ik ben bang dat ze de Europalaan gaan sluiten. En ik denk dat er in 2020 geen straatprostitutie meer is in Utrecht. En dat is voor mij een groot probleem. Hoe moet ik dan mijn geld verdienen en mijn rekeningen betalen?"
Marsha zegt te oud te zijn om makkelijk ander werk te vinden. "Ik wil wel mijn eigen geld verdienen en niet mijn hand ophouden. Achter het raam zitten is geen optie, dat is veel te duur. Je moet te veel huur voor een raam betalen en te veel belasting. Je moet eerst 200 euro betalen en dan heb je nog niets verdiend."

HYPOCRIET

Angie werkt al ruim 25 jaar op De Baan. Zij is verslaafd. "Ik vind het allemaal heel hypocriet. Er was toegezegd dat we een andere plek zouden krijgen. Voor mij is dat heel belangrijk."
Ellen is 59 jaar en oma. Ze is blij met de Europalaan omdat je er vrij bent. Ellen woont in Nieuwegein en heeft een auto. Als ze een uurtje wil werken, dan stapt ze even in de auto. Volgens Ellen hebben mensen die over de Europalaan fietsen helemaal geen last van de zone. "Die steken gewoon hun hand op om te zwaaien."

VEILIGHEID

Ellen denkt dat de tippelzone prima verplaatst kan worden. Voor haar zou dat geen probleem zijn. "Dat mensen in De Meern zo overspannen reageerden, komt vooral door onbekendheid. Hun angst is niet terecht. Ik heb nog nooit meegemaakt dat hier iets is gebeurd."
Dani is een tippelaarster van 30-plus en deelt de mening van Ellen. "Het gebied binnen de tippelzone is veel veiliger dan daar vlak buiten. Maar ik heb er geen vertrouwen meer in. Ik heb met de burgemeester gepraat en ik denk dat hij liegt. Als het hier ooit dicht gaat, dan komt het nooit meer terug. Kijk maar naar het Zandpad. Daar zei de burgemeester ook dat die weer open ging. Maar daar wordt de heropening ook steeds weer uitgesteld. Ik ben niet de enige die geen vertrouwen meer heeft in de gemeente, zo denken er veel over."

LAGE WEIDE

Katja is 49 en vond de Elektronweg als nieuwe locatie een prima plek. "De plek in De Meern was een stuk minder, die zit vlak naast een park. En dat is niet veilig voor de prostituees. Dat we niet naar Lage Weide gaan vind ik erg. Maar het is ook erg voor de stad. Als er helemaal geen prostitutie meer in Utrecht is, kunnen er natuurlijk gekke dingen gebeuren, dat vrouwen en meisjes lastig worden gevallen."
Ze vervolgt: "Als de Europalaan gesloten wordt, is dat ook heel erg voor mij. Ik wil niet naar de sociale dienst, ik wil mijn eigen geld verdienen. Als deze inkomsten wegvallen, ga ik terug naar Ecuador, waar ik vandaan kom. Het is namelijk heel moeilijk om op mijn leeftijd nog ander werk te vinden."
Katja vindt de angst voor een tippelzone ook onterecht. "De mensen die in die flat hiernaast wonen, hebben helemaal geen last van ons. Sterker nog: ze komen weleens langs en drinken koffie. Een tippelzone is niet snel een probleem. Wel voor kinderen natuurlijk."

ILLEGALITEIT

Ellen denkt dat prostitutie niet verdwijnt als er geen tippelzone meer is. "Ik stop niet, het is een leuk extraatje. Ik denk dat ik niet de enige ben die dan de illegaliteit in verdwijnt. We gaan tippelen op een illegale plek of vanuit huizen."
Angie sluit zich daar bij aan. "Ik ben verslaafd. Door die verslaving kan ik mijn vak als secretaresse niet uitoefenen. Ik loop hier al vanaf het begin. Als De Baan sluit, dan moet ik op andere manieren aan mijn werk komen. En dan vrees ik dat ik of iets crimineels moet gaan doen, of dat ik in de illegaliteit ga werken om mijn verslaving te betalen."

ALTERNATIEVE LOCATIE

Dani denkt dat er best wel een plek in de stad is te vinden waar wel getippeld kan worden, bijvoorbeeld bij het Amsterdam Rijnkanaal, achter de Douwe Egberts fabriek.
"Het probleem met De Meern was dat het te ver van het politiebureau is. Dat geldt niet voor het Amsterdam Rijnkanaal.", zegt Dani. "Tippelen moet je doen op een plek waar het een beetje rustig is, maar waar de politie wel goed toezicht kan houden."
Overdag heeft Dani een normale baan. Het tippelen is daarmee goed te combineren. Dat lukt niet bij een plek achter een raam. Als de Europalaan gesloten wordt, dan verdwijnt ook zij waarschijnlijk in de illegaliteit. "Dat zie je ook met de sluiting van het Zandpad. Daarna zijn heel veel dames in de illegale prostitutie terechtgekomen."

GEEN ZORGEN

Kim is een van de weinige dames die zich niet zo heel veel zorgen maakt over een sluiting. "Ik ben inmiddels 54 en mijn kinderen zijn groot. Ik heb niet zo veel meer nodig. Ik zit al sinds mijn twintigste in mijn vak en ik heb een vaste klantenkring. Die kan ik ook ergens anders mee heen."
Kim is vooral chagrijnig over de verloren tijd. "We hebben een avond vergaderd met een man van de gemeente over de verplaatsing. Nu dat niet doorgaat, is die avond dus voor niets geweest."
Over een eventuele andere plek voor de tippelzone zijn de meeste dames het eens. Het moet een plek zijn die niet te afgelegen ligt. Op de Europalaan is nu een huiskamer, die moet zeker mee verhuizen. En wat belangrijk is dat alles dicht bij elkaar ligt. Nu is de afwerkplek te ver van de tippelzone zelf.
(De namen in dit artikel zijn gefingeerd.)

Interview met een van de prostituees

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.