Instellingen

Actie tegen nadelen melkveehouderij in centrum Utrecht

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
UTRECHT - Milieudefensie voert vanochtend in de binnenstad van Utrecht actie tegen de nadelen van de melkveehouderij. Die zijn volgens de organisatie aan te pakken als supermarkten de boeren een hogere prijs betalen.
Waar milieuorganisaties met aanduidingen als kiloknaller en plofkip al langer ageren tegen vlees, ligt nu de melkveehouderij onder een vergrootglas. De bezwaren: de veestapel produceert te veel mest en broeikasgas, koeien komen te weinig buiten en eten geïmporteerd veevoer, en de werkwijze van intensieve boeren is schadelijk voor weidevogels. Dat schrijft Trouw.
Van de consumentenprijs van een liter melk komt een kwart tot de helft bij de boer terecht, in 2016 was dat ongeveer 35 cent per liter. Sindsdien stijgt de prijs weer, maar Milieudefensie roept supermarkten op minstens 43 cent per liter te betalen.

BIJLO BELT

"Hallo goedemorgen, Vincent Bijlo. Ik wil een klacht indienen over duurzame melk". De Utrechtse cabaretier belde vanmorgen ook even mee voor het stadhuis. "Het is buitengewoon belangrijk dat er een eerlijke prijs wordt gevraagd."
Nobel van de Utrechter, want van melk houdt hij niet: "Ik drink het eigenlijk nooit, maar in die zin ben ik dan weer wel verschrikkelijk duurzaam". Maar toch belt hij de supermarkten: "Ze reageren allemaal heel beleefd. Ontzettend goed dat u ons hier attent op maakt."

MELKVEEHOUDERS

In april maakte RTV Utrecht een
over de moeilijke tijd voor melkveehouders in de regio. Een groot deel van hen denkt erover om te stoppen. Ze laten zich uitkopen via een regeling van het Ministerie van Economische Zaken. Die regeling bestaat, omdat Nederland volgens Europese regels teveel mest produceert. Maar de regels zijn nu zo streng dat er nauwelijks mee te werken valt.

Milieudefensie voert actie in Utrecht voor duurzame melk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.