Bus keren op T-splitsing en theorie-examen: beste buschauffeurs gekozen

UTRECHT - Op het terrein van Q-Buzz in Utrecht streden tientallen buschauffeurs vandaag in teams om de titel beste OV-chauffeur van het land. Het team van Syntus uit Enschede ging er met de prijs vandoor.
Voor het eerst werd zo'n wedstrijd gehouden. Er zijn kampioenschappen waar vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs samen strijden om een titel. Maar deze wedstrijd was enkel en alleen voor buschauffeurs.
Syntus deed meer goede zaken. Hun team uit Montfoort werd tweede. De derde plek was voor het team "Connexion ZL 1".
De chauffeurs worden getest op vakkundigheid, secuurheid en busvaardigheid. Zo moeten ze een parcours afrijden en een bus keren op een T-Splitsing: het zogenoemde koningsnummer. Ook wordt de zuinigste chauffeur getest: het verbruik tijdens een ritje van 10 kilometer wordt gemeten.

ELEKTRISCH

Voor de wedstrijd haalde U-OV meteen het paradepaardje van stal. Alle oefeningen werden met de
elektrische bus gereden.
En dat is best even wennen, zegt één van de chauffeurs van U-OV Corrinda Groffen: "Je kunt wel zeggen: een bus is een bus. Maar in dit geval zijn ze 20 centimeter langer. De behendigheid is daar net iets anders mee dan met onze standaard-dieselbussen."

ERKENNING

Volgens de chauffeursverenigingen is het belangrijk dat dit soort wedstrijden gehouden worden. Organisator Willem Bos: "Het busje komt zo, dat is heel erg normaal. Maar stel dat die een keer niet komt, dan hebben we een ramp. Om te laten zien dat een buschauffeur ook een vakman is, organiseren we dit."
En Corrinda vindt het hartstikke fijn dat er zo'n dag voor haar is: "Het is een leuke dag. En ik kreeg na het rijden net van de jury te horen dat het goed was gegaan. En de rest zien we wel."

Op het terrein van Q-Buzz streden buschauffeurs tegen elkaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.