Onbegrip over tippelzonebeleid: "Ik zit met de handen in het haar"

UTRECHT - Oud-prostituee Metje Blaak ziet de recente ontwikkelingen rond de tippelzone in Utrecht met lede ogen aan. Ze snapt niets van de lokale politiek en vreest voor de toekomst van de sekswerkers.
"Heel treurig", noemt Blaak het nieuws dat de gemeente toch afziet van De Meern en Lage Weide als nieuwe tippelzonelocaties.
Ze denkt dat de gemeente helemaal af wil van legale sekswerkers in de stad. "Toen in Arnhem de prostitutie verdween zei de gemeente ook dat er een alternatief zou komen, maar dat is nooit gebeurd."
Blaak werkte zelf 23 jaar als prostituee en ze was het gezicht van vakbond De Rode Draad. Sinds haar pensioen adviseert ze sekswerkers.

WAT TE DOEN

Als haar angst waarheid wordt en prostitutie daadwerkelijk uit Utrecht verdwijnt, weet ze niet wat ze haar ex-collega's moet adviseren. "Ik zit met de handen in het haar. Ik kan wel zeggen: je moet eruit stappen. Maar dat kan soms niet."

ILLEGALITEIT

Politieke partijen als de SP pleiten ervoor om helemaal te stoppen met de tippelzone in Utrecht. De vrouwen gaan dan volgens Blaak de illegaliteit in. Erg gevaarlijk, vindt ze. "De kans dat een meisje bij een verkeerd iemand in de auto stapt wordt groter zonder toezicht."

PROTESTEN

Blaak snapt de succesvolle protesten van omwonenden in De Meern en Lage Weide wel. "Natuurlijk, iedereen vreest verslaafde mensen. Iedereen vindt dat het er moet zijn maar niet naast je eigen deur."

EUROPALAAN

De oplossing is volgens haar simpel: de tippelzone op de Europalaan laten blijven. "Niemand wil daar weg. Het is een goede locatie. Ik kom daar wel eens en vind dat het goed in elkaar zit. Als meisjes ongelukkig zijn worden ze gelijk opgevangen. En als ze eruit willen kunnen ze eruit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.