RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Nederlandse film mist ambitie"

UTRECHT -

Kwalitatief is het een goed jaar voor de Nederlandse film, met sterke titels als Brimstone, Layla M en Tonio. Maar de bezoekcijfers vallen tegen in 2017; vooral de publieksfilms boeken niet de resultaten die wel werden verwacht.

Op het Nederlands FilmFestival, dat woensdag in Utrecht van start gaat, zal weer veel discussie worden gevoerd hoe de Nederlandse film het tij weer kan keren. "Het gaat al jaren goed, nu doen de publiekstitels het een jaar
minder", zegt regisseur Martin Koolhoven.


WEINIG DIVERSITEIT

"Je ziet de laatste jaren dat er relatief weinig diversiteit is", constateert Koolhoven. "We willen veel te veel films maken die op elkaar lijken. Kijk naar het idiote aantal Nederlandse romkoms die nog steeds de bioscopen overspoelen."

Producent Klaas de Jong, met Michiel de Ruyter verantwoordelijk voor een grote hit, noemt het gebrek aan verschillende soorten films 'armoede'. "Je moet het publiek blijven verrassen en niet elk jaar tien kinderfilms maken. Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat daar geen markt voor is."


MINDER GROTE NAMEN

De Jong is voorstander van minder grote namen in de cast. "Met bekende Nederlanders op de poster is de financiering vaak gemakkelijker rond te krijgen", stelt De Jong. "Dat is een heel raar criterium om te casten."

Op promotioneel vlak worden er soms rare keuzes gemaakt, stelt de jonge regisseur Ben Brand. Hij probeerde een jong publiek te bereiken met zijn telefilm Vind die domme trut en gooi haar in de rivier. De actuele film kreeg enthousiaste recensies, maar trok slechts 150.000 kijkers.


ONGUNSTIG TIJDSTIP

Brand: "Er zit heel veel tijd en energie in de telefilms. Maar dan worden ze vervolgens zonder veel publiciteit op een tamelijk ongunstig tijdstip uitgezonden."

Het festival duurt tot en met vrijdag 29 september. Dan worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de prijzen voor de beste films.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -