Westbroek eet veelbelovend varentje

UTRECHT - Een waterplantje, dat wel eens een enorme bijdrage kan gaan leveren aan de oplossing van het wereldwijde voedselprobleem, kan gewoon bij u in de sloot leven. Henk Westbroek gaat op zoek naar de azolla, een snelgroeiende varen vol eiwitten.
Het watervarentje heeft een aantal bijzondere eigenschappen, al zit er niet veel smaak aan. Toch is azolla een wonderplant, hoort Henk bij de Universiteit Utrecht. De eiwitrijke varen zou bijvoorbeeld soja in diervoeding kunnen vervangen, zegt onderzoeker Paul Brouwer. "Met soja kun je per hectare veel minder opbrengst halen dan met azolla. Maar er is nog wel veel onderzoek nodig voor je dit op grote schaal aan mensen kunt geven."

STIKFSTOF

Biologe Laura Dijkhuizen legt uit waarom de azolla zo snel groeit. "De plant leeft niet alleen van kooldioxide, maar de bacteriën in de plant ademen stikstof. Die doen dat zo veel en zo snel dat de plant onbeperkt voeding krijgt."
"Nou staat me vaag bij van de middelbare school dat stikstof een heel belangrijke meststof is", zegt Henk. Laura: "Absoluut, stikstof is zelfs de belangrijkste component van kunstmest. Als je de helft van een bak met azolla vult, is hij aan het eind van de week vol." Henk: "Er is geen varken dat in een week twee keer zo groot wordt!"

NIET ONGEVAARLIJK

Die razendsnelle groei is natuurlijk niet ongevaarlijk. In de sloot bij zwembad de Kromme Rijn in Utrecht bijvoorbeeld, ontdekt Henk dat de azolla het wateroppervlak overdekt. "Is het niet zo dat alles wat eronder ligt afsterft?" wil hij weten. Laura beaamt dat. "Als je iets zoekt dat heel snel groeit, zodat we er veel van kunnen maken, dan is dat automatisch iets dat in de vrije natuur alles overwoekert."
Henk Westbroek is elke dinsdag te zien op RTV Utrecht en de aflevering is ook bij dit artikel alvast te zien.

Henk Westbroek eet veelbelovend varentje

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.