Sluiting Utrechtse tippelzone niet langer taboe

UTRECHT - De Utrechtse partijen GroenLinks en D66 sluiten het stoppen met een tippelzone niet langer uit. Dat blijkt uit een rondgang langs de politieke partijen in Utrecht, na het debacle met de plannen om de prostitutiezone te verplaatsen. De twee partijen vinden dat de belangen van de sekswerkers op de Europalaan voorop moeten staan.
Vrijdag maakte het stadsbestuur bekend dat Utrecht voorlopig een streep zet door het verplaatsen van de tippelzone aan de Europalaan. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft hierover veel vragen gesteld en wil donderdag een spoeddebat.

IN GESPREK

GroenLinks wil nu vooral eerst in gesprek met de sekswerkers van de Europalaan. De partij wil weten wat hun behoeftes voor de toekomst zijn. De partij vindt dat de sluitingsdatum van 1 januari 2020 voor de tippelzone aan de Europalaan van tafel is. De zone moet open blijven tot er een oplossing voor de sekswerkers is.
"Ik denk dat het verplaatsen van de tippelzone naar een andere plek in de stad niet realistisch meer is", zegt raadslid Steven de Vries van GroenLinks. "Dan blijven er twee opties over. De eerste is dat we de tippelzone gaan inpassen in de nieuwbouw van de Merwedekanaalzone."
"De andere optie is dat we op zoek gaan naar individuele oplossingen voor de dames en heren sekswerkers zelf. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan het legaliseren van thuiswerk voor deze specifieke doelgroep. Of je kan denken aan begeleiding van deze sekswerkers naar raamprostitutie. Voorop moeten in ieder geval de wensen van de sekswerkers zelf staan." Eerder vond GroenLinks dat straatprostitutie in Utrecht hoe dan ook mogelijk moet blijven.
Ook de grootste partij in de Utrechtse gemeenteraad D66, sluit sluiting van de Europalaan niet langer uit. De partij zat heel erg in zijn maag met de verplaatsing van de tippelzone en al helemaal toen het verzet in Leidsche Rijn en op de Lage Weide zich vooral op D66 richtte. "Rond de tippelzone zijn er veel tegenstrijdige belangen, dat maakt besluitvorming zo lastig", zegt Klaas Verschuure. Hij is woordvoerder van D66 op dit onderwerp.

AFBOUWEN

Verschuure wil tijdens het spoeddebat donderdag onder andere praten over het afbouwen van straatprostitutie in Utrecht. "We moeten ons concentreren op de vrouwen waarvoor de tippelzone in eerste instantie bedoeld was, de aan harddrugs verslaafde vrouwen die hier legaal werk doen."
Volgens Verschuure gaat het niet voor 2020 lukken om de tippelzone te sluiten. "We moeten niet overhaasten en een goede begeleidingsstrategie bedenken voor de dames. Daarom moeten we ook nadenken over het tijdelijk verplaatsen van de tippelzone binnen de Merwedekanaalzone, zodat de ontwikkeling van het gebied niet in gevaar komt."
De PvdA in Utrecht vindt nog steeds dat de tippelzone in Utrecht moet blijven en pleit voor het inpassen van een nieuwe zone in het nieuwbouwproject langs het Merwerdekanaal.

SLUITING

De SP was nooit voorstander van de tippelzone en wil al langer sluiting. Voor die stelling kreeg de partij in het verleden nauwelijks steun. Maar nu liggen de kaarten anders.
Nicole van Gemert van de SP: "Wij willen dat de tippelzone in 2020 dicht is. Dan hebben we nog een paar jaar om dat voor te bereiden. Er moet afgebouwd worden, en voor de vrouwen moeten er maatwerkoplossingen komen. Dat hoeft allemaal niet zo veel tijd te kosten. Haast is namelijk wel geboden. Als we niet voor eind van dit jaar een beslissing nemen, dan komt de woningbouw op de Merwedekanaalzone in gevaar."
De partij richt zich overigens bij dat maatwerkprogramma alleen op de 25 Utrechtse dames die op de Europalaan lopen. Daarnaast zijn er nog circa dertig dames die van elders uit Nederland komen.

VVD

De VVD is al langer voor sluiting van de tippelzone in Utrecht. Nu een zoektocht naar een alternatief mislukt is, pleit de partij opnieuw voor het beëindigen van straatprostituee in de stad.
"Wat ons betreft blijft de tippelzone op de Europalaan en sluit deze uiterlijk in 2020 definitief de deuren", zegt VVD-raadslid Queeny Rajkowski. "Er worden geen nieuwe vergunningen afgegeven en de huidige gebruikers krijgen de zorg en begeleiding die ze nodig hebben."
Ook het CDA in Utrecht is al langer voor sluiting. CDA-raadslid Marloes Metaal: "We willen aan de slag met de Merwedekanaalzone, daar moet woningbouw komen. Wat ons betreft mag dat geen vertraging oplopen. Nu duidelijk is dat er geen alternatieve plek is voor een tippelzone, lijkt het ons logisch om straatprostitutie in Utrecht per 2020 helemaal te stoppen."
De splinterpartij Student & Starter weet niet hoe het nu verder moet. Fractievoorzitter Reinhild Freytag: "Wij zijn nog aan het zoeken, de opties zijn: geen tippelzone meer of geen nieuwbouw bij de Merwedekanaalzone. Het antwoord op die vraag laten we afhangen van de uitkomst van het spoeddebat dat we donderdag in de raad gaan voeren."
Het spoeddebat staat voor donderdag gepland. De partijen willen vóór die tijd antwoord op hun vragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.