Bolsius: "Amersfoort had zich bezwaarprocedure coffeeshop kunnen besparen"

AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius erkent dat de gemeente Amersfoort had kunnen weten dat de coffeeshop aan de Snouckaertlaan er niet mag komen. De shop ligt binnen de wettelijk minimale afstand van 250 meter van het Luzac College.
De Zonnehof, waaraan de middelbare school is gevestigd, onderging eind 2016 een metamorfose tot een park. De auto is er minder welkom, waardoor er nieuwe looproutes zijn ontstaan. "Dat maakt het mogelijk om korte afstanden te nemen tussen punt A en punt B", aldus Bolsius.
"Toen wij het nieuwe coffeeshop-beleid van Amersfoort vaststelden was de afstand meer dan 250 meter", vertelt de burgemeester. De plannen voor de Zonnehof waren op dat moment nog niet bekend. Het besluit voor de metamorfose viel ongeveer samen met het tijdstip van het verlenen van de vergunning voor de coffeeshop, legt Bolsius uit. "Bij het uitvoeren van de plannen (voor de Zonnehof, red.) was het zichtbaar dat de afstand korter was geworden. Dus we hadden het in een eerder stadium kunnen zien."

OMWONENDEN

Cor Buurman woont naast het voormalige grand café en is een van de partijen die protesteerde tegen de coffeeshopplannen. "Mijn slaapkamer grenst aan Kroonenburg. Als daar een coffeeshop was gekomen doe je geen oog meer dicht, vanwege verkeershinder en dergelijke. Dus we zijn er erg gelukkig mee dat het plan
. Ik ga er een glaasje wijn op drinken, met een paar vrienden."
Buurman noemt de afstand tot het Luzac College als belangrijkste reden, maar noemt daarnaast nog een argument. "En wat denk je van de waardedaling van zo'n appartement? Niemand wil toch een appartement kopen naast een coffeeshop?"

PROTEST

De gemeente maakte vandaag bekend dat er toch geen coffeeshop komt aan de Snouckaertlaan. In mei kwamen omwonenden in
tegen de plannen voor een coffeeshop in het pand van het voormalige grand café Kroonenburg. Ze wezen onder andere op
tussen de school en de coffeeshop, die minder dan de toegestane 250 meter zou zijn.
De aanvrager van de vergunning, Roots BV, heeft nog zes weken om bij de rechter een bezwaar aan te dienen tegen de beslissing.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.