"Tippelzone staat ontwikkeling Merwedekanaalzone in de weg"

UTRECHT - Omwonenden van de tippelzone in Utrecht vinden het jammer dat de prostituees geen nieuwe plek hebben. Vrijdag werd bekend dat twee alternatieven op te weinig steun kunnen rekenen. Tippelaars blijven dus werken aan de Europalaan.
De Merwedekanaalzone moet een nieuwe woonwijk worden voor Utrecht met zesduizend tot tienduizend woningen. Vanaf 2019 is de busremise leeg en kan daar gebouwd gaan worden. Maar de prostituees zitten nog zeker tot 2020 aan de Europalaan.
Een coöperatie van ondernemers en inwoners 'Meer Merwede' hield de ontwikkeling de afgelopen vijf jaar in de gaten. Emilie Vlieger: "Een tippelzone in een woonwijk kan niet. En de prostituees willen dat zelf ook niet, zeggen ze in veel onderzoeken."
Lang niet alle ondernemers ervaren overlast van de tippelzone. Bij de Stadstuin is dat wel anders. Het bedrijfsverzamelgebouw zit midden in de zone. Oprichter Edo Wiersema: "We lopen er niet graag langs. En belangrijker voor de ondernemers: ons gebouw is niet te zien vanaf de weg. Er staat een hele heg voor om de tippelzone af te schermen."

OMWONENDEN

Echte bewoning is er nog niet veel in de buurt, behalve in de City Campus Max flat. Anders Kropveld kijkt vanuit zijn woning op de 15e verdieping uit op de tippelzone. "Er rijden wat auto's, maar er is weinig kabaal. Het is op zich wel goed geregeld."
Meer bewoners denken er zo ook over. Uit een rondgang van het woonbestuur blijkt dat er weinig overlast is. Toch zou wat meer leven in de wijk wel fijn zijn. "Ik heb liever een restaurantje, meer huizen", zegt Anders. "Ik heb er niks aan dat hier een tippelzone zit, maar voor de prostituees is het wel vervelend. Waar gaan zij naartoe?"

ONTWIKKELING

De Utrechtse politiek moet zich over de toekomst gaan uitspreken. Dat de tippelzone gaat sluiten, is
meer voor de partijen. In een spoeddebat stellen ze donderdag de vraag of het uitblijven van een alternatief de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone in de weg staat.
Ontwikkelaar IMMO Selekt Amsterdam zei eerder tegen andere media dat zij studenten- en startersappartementen willen bouwen op het terrein naast de tippelzone op de Europalaan. Vandaag wil de ontwikkelaar niet reageren op de recente ontwikkelingen. Het bedrijf ontkent noch bevestigt dat ze plannen hebben voor woningbouw.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.