Onderscheiding voor Biltse held die brandend huis binnenging

DE BILT - Anne de Jong uit De Bilt bedacht zich geen moment toen er een half jaar geleden brand uitbrak in een woning in zijn straat. Met gevaar voor eigen leven liep hij het huis binnen om te kijken of alle bewoners van het huis in veiligheid waren gebracht. Vanmiddag kreeg hij een onderscheiding voor zijn heldendaad.
Het vuur brak op 26 maart uit in de slaapkamer van het buurmeisje. Toen de buurvrouw in paniek aanbelde bij De Jong, rende hij het huis in en bluste hij de brand. Op dat moment was er nog één iemand in de woning aanwezig.
"Je doet gewoon je ding, ik maakte de brand uit en ik keek of er nog iemand boven in de woning was", vertelt De Jong nuchter. "Ik heb de brand geblust en mijn vrouw heeft er nog eentje uit de box gehaald en in de frisse lucht gezet."

ZWARTE LONGEN

Hoewel het gezin op tijd uit de woning was, liep het voor De Jong veel minder goed af. "Ik ben in het UMC terechtgekomen en daar hebben ze m'n longen bekeken. Die waren helemaal zwart. Ze hebben toen een buisje ingebracht en mij kunstmatig in coma gehouden. Die dinsdagmiddag ben ik weer bijgebracht in Beverwijk."
De onderscheiding uit handen van burgemeester Sjoerd Potters kwam voor De Jong als een complete verrassing. "Dit was overweldigend, ik had het niet verwacht. Ik heb het maar over me heen laten komen, maar het liet me niet onberoerd. Ik word gezien als een held, maar zo voel ik me niet. Ik voel me wél vereerd."

Onderscheiding voor heldendaad: Anne de Jong uit De Bilt ging een brandend huis binnen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.