Instellingen

Milieuclubs tegen windmolens bij Amersfoort

AMERSFOORT - Windmolens bij Amersfoort ontsieren de open Eempolder en brengen lang zoveel niet op als ergens anders. Dat schrijven acht milieuorganisaties in een open brief aan de gemeenteraad van Amersfoort.
Volgens Stichting Behoud de Eemvallei, die de brief heeft verstuurd, zijn windparken op zee economisch en milieutechnisch een betere investering. Windmolens op het land zouden driekwart van de tijd geen stroom leveren, wanneer het bijvoorbeeld niet hard genoeg of juist te hard waait. Op zee zouden de turbines de helft van de tijd stilstaan en daardoor per saldo meer rendement geven.
De gemeenteraad van Amersfoort vergadert vanavond over windmolens bij industrieterrein de Isselt aan de rand van het Eemland. De raad overweegt om daar windturbines van 175 meter hoog te plaatsen en wil daar volgende week een besluit over nemen. "Die windturbines zullen de extreme en unieke openheid van het polderlandschap onaanvaardbaar aantasten", schrijven de milieuclubs aan de Amersfoortse politici.
De organisaties die de oproep hebben ondertekend zijn Stichting Behoud de Eemvallei, Vereniging Vrij Polderland, Verening Dorpsbelangen Hoogland, Stichting Mooi Baarn, Stichting Eemsnoer, Vereniging Vrienden van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland, Flora- en Faunagroep Hoogland-West en Stichting Nationaal Kritisch Platform Windenergie.
In een reactie zegt Natuur en Milieufederatie Utrecht overigens "constructief voorstander" van de Amersfoortse windplannen te zijn. De NMU roept de raad juist op om de windmolens groen licht te geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.