RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Borstvergroting voor mijn vrouw betaald? Ik weet het niet meer"

1/2
UTRECHT - Emin H., een van de verdachten van vrouwenhandel op het Utrechtse Zandpad, zegt aan geheugenverlies te lijden. Volgens hem komt dit mede door de stress van de aanhouding. In de cel zou hij 22 kilo zijn afgevallen. Hij houdt vol dat er geen sprake is geweest van dwang of bedreiging. Dat bleek vandaag op dag 2 van het Krobia-proces.

Na een jarenlang juridisch steekspel begon vanmorgen de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het proces draait om Emin H. (30), Mehmet H. (29), Zafir el K. (28) en Denislav M. (32), vier Turks-sprekende Bulgaarse staatsburgers.

LUCHTHAVEN
Tussen 2012 en 2014 zouden zij vrouwen hebben gedwongen om in de seksbootjes op het Zandpad te werken. De verdachten vielen op toen ze in 2013 een aantal opvallend geklede dames begeleidden op Eindhoven Airport.

Volgens de aanklager, die zich baseert op getapte telefoongesprekken, sms-verkeer en geldstromen, gingen de verdachten relaties aan met jonge Bulgaarse vrouwen. De mannen, die momenteel op vrije voeten zijn, haalden de slachtoffers naar Nederland en regelden onderdak.

BEDREIGING
De geronselde vrouwen werden volgens de aanklager onder druk gezet om als prostituee aan de slag te gaan. Er zou ook sprake zijn geweest van bedreiging. Het geld dat de vrouwen verdienden zouden de mannen in eigen zak hebben gestoken.

EMIN
Emin H. werd vanmorgen als eerste ondervraagd. Hij is boos. H. wilde gisteren nog zijn vrouw laten getuigen, maar dat verzoek werd afgewezen. Zijn vrouw was werkzaam als prostituee toen hij haar leerde kennen, heeft hij verklaard. Maar H. noemt haar niet graag zo.

BORSTVERGROTING
H. kan zich weinig herinneren op de zitting, constateerde verslaggever Lisanne Rutgers. Niets van reisjes met zijn vrouw naar Bulgarije en ook niet van een door hem betaalde borstvergroting voor zijn vrouw á 3.000 euro. Hij gaf hij haar zoveel grote cadeaus.

De aanklager confronteerde hem ook met ruzies die hij met zijn partner had. H. schreeuwde bijvoorbeeld tegen haar omdat ze een paspoort in een verkeerde tas had gedaan, waardoor het gevonden had kunnen worden. H. kon het zich niet herinneren. Wel zei hij dat de manier van spreken in Bulgarije anders is dan hier. Heftiger. Ook verklaarde hij meermaals dat de relatie met zijn vrouw goed is en dat justitie alleen de slechte gesprekken laat horen. Vijf dagen geleden is bovendien zijn kind geboren.

DOORWERKEN
Volgens H. klonk hij tijdens het door justitie aangehaalde tapgesprek geïrriteerd omdat hij juist wilde dat zijn vrouw zou stoppen als prostituee. Maar de rechter zei dat uit de telefoontaps juist blijkt dat hij wilde dat ze langer door zou werken en dat hij haar werktijden bepaalde.

De aanklager las vervolgens een gesprek voor waarin Emin H. zijn vrouw zei dat ze alleen haar tepel mocht bedekken. Ze moest haar siliconen laten zien. Op de opname is ook te horen dat H. zegt dat hij haar nooit een klap zou geven. "Lieg niet", reageert zijn vrouw. In weer een ander tapgesprek zegt H. tegen zijn vrouw dat ze moet lachen en speels moet zijn.

KAPOT SLAAN
Ook zei hij dingen hebben gezegd als: "Maak je kont klaar, neuk iemand". Tegen zijn vrouw zei hij: "Als je me nog een keer chef noemt, dan zal ik je kop kapot slaan." H. antwoordde daarop in de rechtszaal: "Heeft mijn vrouw ooit verklaard dat haar kop kapot is geslagen? Als ik haar kop kapot zou hebben geslagen, zou ze dan wekelijks in de gevangenis op bezoek zijn gekomen?" De vrouw heeft later ook bij de politie verklaard dat ze niet gedwongen is en dat het kapot slaan van haar kop weinig om het lijf had.

Op de vraag of hij de drie medeverdachten kent, sprak H.: "Het zijn mijn vrienden, verder zeg ik niks." Hij ontkende ook dat hij zijn vrouw heeft geholpen bij het inschrijven voor een werkplek op het Zandpad. Wel was hij soms tolk voor haar en andere dames.

De advocaat van H. toonde zich allerminst blij met de vragen van de rechter en offciier. Hij maakte meerdere keren bezwaar omdat hij vond dat er sprake was van intimidatie.

DENISLAV M
Na Emin werd Denislav M. gehoord. Hij wordt beschuldigd van het uitbuiten van zijn vriendin. Een Turkse advocaat staat hem bij. M. verklaarde dat hij zijn vriendin leerde kennen in Bulgarije. Ze zou daar toen al jaren werkzaam zijn geweest als prostituee. In 2013 kwam ze naar Nederland. Ook gesprekken van M. zijn getapt. Hij zei hierin onder meer dat zijn vriendin "nieuw en interessant" is voor de prostitutiemarkt.

M. herhaalde dat Bulgaren op een andere manier met elkaar praten. Harder. Verder wilde hij niet reageren op de aanklager. Later probeerde de rechter hem ook nog eens een uitspraak te ontlokken over de tapgesprekken waarin het gaat over lingerie en hard werken wegens verwachte drukte op Koninginnedag. M. zei zich hier niets van te kunnen herinneren en voegde daar nog eens aan toe dat hij helemaal niet op tapgesprekken reageert.

De rechter hield niettemin vol. Ze bleef getapte gesprekken voorlezen en vroeg M. of zijn vriendin een auto voor hem moest betalen. Ook zou de vrouw het hebben gehad over dwang en het afstaan van geld. Opnieuw kwam er geen reactie van M., al wilde hij wel kwijt dat hij zijn geld verdient met de verkoop van auto's.

VRIENDIN ONTKENT
De vriendin van Denislav ontkent overigens dat er sprake was van dwang. Ze had veel stress en reageerde dat naar eigen zeggen op hem af. Denislav heeft een goed hart, heeft ze verklaard. Ze vroeg haar vriend alleen maar om hulp en advies bij haar werk. "Ik kon het moeilijk m'n ouders vragen." Dat Denislav M. getrouwd was, wist ze niet.

Ook een andere getuige was een vriendin van Denislav, bleek tijdens de zitting. "We zagen elkaar en hadden seks." Ook zij zou al prostituee zijn. In tapgesprekken praatten ze met elkaar over stenen. Volgens de politie is dat een ander woord voor geld in Bulgarije. Denislav zei het zich niet te herinneren.

MEHMET H
Verdachte Mehmet H. beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij weigerde in te gaan op vragen. Over Zafir el K. werd duidelijk dat ook hij vrouwen zou hebben opgehaald bij Eindhoven Airport. Hij wist naar eigen zeggen niet wat voor werk de dames deden.

Eén van de verdachten is in hechtenis meer dan 20 kilo afgevallen, aldus zijn advocaat.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -